Велика П'ятниця з Папою Франциском
  • Птн, 18/04/2014 - 14:38

Сьогодні, 18 квітня 2014 року, за старим і новим стилями – Велика або Страсна П'ятниця, день, у якому з душевним трепетом і поклонінням спогадуємо розп’яття і смерть Господа нашого Ісуса Христа, який на хресті віддав життя за спасіння усього людського роду. Цьогорічний щасливий збіг юліанського та григоріанського календарів, дозволяє християнам Сходу і Заходу одночасно відзначати велике таїнство страждання, смерті та воскресіння Господа нашого Ісуса Христа та разом переживати найважливіші події з Його життя.

У католицькій Церкві латинського обряду відправляються «Страждання Христові». Це богослуження зосереджене на адорації, поклонінню Святому Хрестові та роздумуванні над стражданнями Господа нашого Ісуса Христа. О 17:00 римського часу у ватиканській базиліці святого апостола Петра цю відправу очолить Святіший Отець Франциск. Під час богослуження «Страждань Христових» проповідує не сам Папа, але проповідник Папського дому, о. Раньєро Канталамесса. У цей день у римо-католицькій Церкві не відправляється Свята Літургія.

Особливою нагодою, щоб роздумувати над Христовими стражданнями і смертю є Хресна дорога. О 21:15 римського часу розпочнеться традиційна «Хресна дорога», яка проходить ярусами Колізею, яку очолить сам Папа Венедикт XVI. У 1964 році цю традицію започаткував Блаженний Папа Павло VI. Десятки тисяч римлян і паломників з усього світу із свічками та смолоскипами в руках збираються навколо цього, найвідомішого у всьому світі амфітеатру, пам’ятки давньоримських часів, щоб разом із Вселенським Архиєреєм пройти хресним шляхом Ісуса.

За дорученням Папи Франциска автором роздумувань, призначених на 14 традиційних стацій-стоянь, цього року є Преосвященний Джіанкарло Марія Бреґантіні, Архиєпископ Кампобассо-Бояно.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va