Велика Субота 2019 з Папою Франциском
  • Суб, 20/04/2019 - 17:11

Ввечері Папа Франциск очолить в базиліці Святого Петра Пасхальне чування

 

Велика Субота, день позначений глибокою тишею, день, в якому вірні, в очікуванні великої події Воскресіння, моляться й роздумують разом з Пречистою Дівою Марією. Увечері тиша, роздумування, взаємовибачення й поєднання переходять у Пасхальне чування, яке є впровадженням у найважливішу в історії людства неділю – неділю Христової Пасхи.

У католицьких храмах латинського обряду в ніч перед Христовим воскресінням відправляється богослуження, що має назву «Пасхальне чування». Літургія Пасхальної Вігілії складається з чотирьох частин: Літургії Світла, Літургії Слова, Літургії Хрищення і Євхаристійної Літургії

Церква згадує святу ніч, в якій воскрес Христос-Господь, називаючи її «матір’ю всіх святих чувань». Це найбільше, найсвятіше, найдавніше, найбільш важливе та найбагатше змістом чування всього літургічного року. Чуваємо, щоб вказати те, що живемо в чекання Господнього пришестя, в надії, що здійсниться новий і остаточний перехід, позначений вічністю. У Пасхальному чуванні виражається наш перехід від смерті й гріха до нового життя в Христі. 

У Ватикані це богослуження очолить Папа Франциск. Воно розпочнеться в базиліці святого Петра о 20:30 римського часу, тобто о 21:30 київського. Обряди «Пасхального чування» сповнені глибоким змістом, радістю та духовним підбадьоренням. Відправа розпочнеться у притворі базиліки обрядом благословення вогню та пасхальної свічки. Пасхальна свічка символізує Воскреслого Христа. Потім Папа очолить процесійний похід до базиліки, спочатку лише при світлі свічок, а під час співу «Світло Христове» по всій базиліці спалахне яскраве світло.

Під час цієї Святої Меси Святіший Отець уділить Святі Тайни християнського втаємничення вісьмом дорослим катехуменам. Вони походять з різних країн світу: Італії, Еквадору, Перу, Албанії та Індонезії. Найстаршій з них виповнилося 60 років, а наймолодшому – 21. Святе Пристя неофітам Святіший Отець уділить під двома видами.