Велика Субота у Вічному Місті
  • Суб, 30/03/2013 - 14:38

За григоріанським календарем сьогодні, 30 березня, святкуємо Велику Суботу, день позначений глибокою тишею, день, в якому вірні, в очікуванні великої події Воскресіння, моляться і роздумують разом з Пречистою Дівою Марією. Увечері тиша, роздумування, взаємовибачення і поєднання переходять у Пасхальне чування, яке є впровадженням у найважливішу в історії людства неділю – неділю Христової Пасхи.

У католицькій Церкві латинського обряду в ніч перед Христовим воскресінням відправляється богослуження, що має назву «Пасхального чування». Церква згадує цю святу ніч, в якій воскрес Христос-Господь, називаючи її «матір’ю всіх святих чувань». Це найбільше, найсвятіше, найдавніше, найбільш важливе та найбагатше змістом чування усього літургічного року.

Чуваємо, щоб вказати те, що живемо у чеканні Господнього пришестя, у надії, що здійсниться новий і остаточний перехід, позначений вічністю. У Пасхальному чуванні виражається наш перехід від смерті й гріха до нового життя в Христі.

У Ватикані, в базиліці святого апостола Петра, о 20:30 римського часу, тобто о 21:30 київського, це богослуження очолить Вселенський Архиєрей Франциск.

Обряди «Пасхального чування» в римо-католицькій Церкві сповнені глибоким змістом, радістю та духовним підбадьоренням. Відправа розпочнеться у притворі базиліки обрядом благословення вогню та пасхальної свічки. Пасхальна свічка символізує Воскреслого Христа.

Потім Папа очолить процесійний похід до базиліки, спочатку лише при світлі свічок, а під час співу «Світло Христове» по всій базиліці спалахує яскраве світло. У богослуження включений обряд Святого хрищення, який уділяє сам Святіший Отець. На цій відправі Свята Тайна Хрищення уділяється молоді та дорослим людям, що приймають католицьке віросповідання та приготувались до хрищення. Чотири катехумени, що приймуть хрищення з рук Папи Франциска, походять з різних країн світу: Албанії, Італії, Росії та США. Крім хрищення, їм уділяється також і миропомазання та вони приймають своє перше Святе Причастя.

31 березня вранці, о 10:15 римського часу, тобто об 11:15 київського, на площі перед базилікою святого Петра у Ватикані Вселенський Архиєрей відправить урочисту Пасхальну Літургію, яку радіо й телебачення рознесуть по всьому світу. Після цієї відправи Святіший Отець звернеться з великоднім посланням та уділить традиційне благословення «Urbi et orbi” – (Містові, тобто Риму та всьому світові).

Пригадаємо, що також і цього року це богослуження транслюватиме українське телебачення: «Перший національний», «5 канал», та телебачення Віковічного Слова EWTN у співпраці з Католицьким Медіа-Центром.

Джерело: Радіо Ватикан