Великдень 2013 у Вінниці
  • Пон, 13/05/2013 - 11:26

«Воскресіння день! Просвітімся торжеством,

і одні одних обнімімо, та скажімо: Браття!»

(зі стихир Пасхи)

 

Великдень – найбільше свято в історії всього людства, це не просто день, коли наш Господь Ісус Христос воскресає, але це день, коли Він оживляє все створіння, оживляє від смерті гріховної.

 

Саме тому це свято відзначають найурочистіше у кожній парафії. Так і у Вінницькій парафії Покрова Пресвятої Богородиці УГКЦ, що під опікою отців Згромадження Воплоченого Слова, це свято було дуже урочистим.

 

Недільні пасхальні Богослужіння розпочалися у неділю 5 травня опівночі. Особлива святковість підкреслювалася і богослужбовими текстами, і навіть той факт, що Євангеліє, на св. Літургії, цього дня читалося чотирма мовами (грецькою, латинською, церковнослов’янською та українською). І тільки по закінченні Літургії, всі вірні, вийшли на подвірʼя храму, де відбувся обряд посвячення пасок. Особливістю цьогорічного Великодня також було те, що після І-ї Служби було Хрещення, Миропомазання, Вінчання та І Св. Причастя одного парафіянина, якого, по-суті, Божою благодаттю привела його ж дочка, що є активною парафіянкою, та учасницею групи молоді та хору парафії.

 

Але святкування Великодня на парафії у Вінниці не завершилося тільки богослужіннями у храмі, але вони вийшли і поза його межі, оскільки у Світлий Понеділок о. Григорій Рогацький, ВС, Настоятель парафії, відвідав з великодніми подарунками Вінницьку колонію № 86, де мав нагоду привітати вʼязнів та передати їм гостинці від парафіян храму.

 

А також у Світлий Вівторок, отці парафії разом з парафіянами мали нагоду поділитися світлою радістю Воскресіння Господа з дітьми Якушинецької колонії для неповнолітніх (що знаходиться недалеко від Вінниці), що вже є доброю багаторічною традицією великодніх відвідин. Тут отці спільно з дітьми помолилися Молебень до Богородиці, віддавшись під Покров Пресвятої Діви Марії, після чого всі парафіяни роздали подарунки та солодощі.

 

Тож нехай Божа благодать, що в цьому часі виходить із гробу, наповнить всіх нас, щоб ми мали силу йти і свідчити Христове Воскресіння у світі – в першу чергу своїм власним прикладом.