Великий Четвер 2013 року з Папою Франциском у Ватикані
  • Чтв, 28/03/2013 - 14:15

Сьогодні, 28 березня 2013 р. за григоріянським календарем, тобто за новим стилем, відзначаємо Великий Четвер. У ці дні, що випереджують празник Воскресіння Христового, погляд католиків усього світу звертається до Риму, де богослуження «Пасхального Тридення» римо-католицької Церкви очолює Вселенський Архиєрей Франциск. Вони розпочинаються у Великий Четвер ввечері і закінчуються урочистою Службою Божою у празник Воскресіння.

Рим дедалі більше наповнюється побожними прочанами, які прибувають сюди, щоб під час Страсного тижня брати участь у покутничих богослуженнях, очолених Папою, серед яких у п'ятницю ввечері у «Хресній дорозі» в римському Колізеї, а в неділю взяти участь в урочистій воскресній Святій Літургії на площі святого Петра у Ватикані.

У Великий Четвер в особливий спосіб пригадуємо встановлення Святої Тайни Священства та Пресвятої Євхаристії. О 9.30 римського часу у ватиканській базиліці Святого Петра Святіший Отець Франциск очолить урочисту Святу Месу з чином посвячення мира, в якій візьмуть участь кардинали, єпископи та священики, як дієцезальні, так і ченці, що виконують своє душпастирське служіння в Римі. Ця спільна відправа є знаком єдності між Папою – Пастирем Вселенської Церкви та його братами у священстві. Під час цього богослуження Святіший Отець так, як цього дня робить також і кожний дієцезальний єпископ, поблагословить святе миро, яке вживають для уділення Святих Тайн Хрищення, Миропомазання, Священства, та єлей для Святої Тайни Оливопомазання хворих і вмираючих.

Ввечері у римо-католицькій Церкві відправляється богослуження "На Господній вечері", під час якого згадується встановлення Пресвятої Євхаристії. Це богослуження звичайно відправлялось у базиліці Святого Івана на Латерані, що є катедральним храмом Римської дієцезії. Під час цієї постної відправи відбувається зворушливий обряд миття ніг дванадцятьом особам, так як Ісус на Тайній Вечері вмив ноги дванадцятьом апостолам.
Оскільки Папа Франциск ще офіційно не перебрав катедру Римської дієцезії, а зробить це у неділю 7 квітня, Святу Месу «На Господній вечері» він відправить о 17:30 в каплиці Бога Отця Милосердного у римському виправному закладі для неповнолітніх «Casal del Marmo».

На відміну від інших богослужень, що їх очолює Папа, які завжди в прямому ефірі транслює телебачення, ця відправа не буде передаватись тому, що йдеться про заклад для неповнолітніх. Буде вестись тільки радіохроніка.

Джерело: Радіо Ватикан