Великий Четвер 2017 з Папою Франциском
  • Чтв, 13/04/2017 - 13:53

Цими днями Рим дедалі більше наповнюється побожними прочанами, які прибувають сюди, щоб під час Страсного тижня брати участь у покутничих богослуженнях, які очолює Папа Франциск, серед яких у п'ятницю ввечері у «Хресній дорозі» в римському Колізеї, а в неділю взяти участь в урочистій воскресній Святій Месі на площі святого Петра у Ватикані.

У Великий Четвер Церква спогадує встановлення Святих Тайн Священства та Євхаристії. Як і щороку в цей день вранці в базиліці святого Петра у Ватикані Папа Франциск очолив відправу Святої Меси, в якій, як знак єдності між Папою-Пастирем Вселенської Церкви та співбратами у священстві, брали участь кардинали, єпископи та священики, як дієцезальні, так і ченці, що виконують своє душпастирське служіння в Римі.

Як в римо-католицькій, так і в греко-католицькій Церкві цього дня під час Святої Літургії єпископи посвячують святе миро, яке вживають для виконування Святих Таїнств Хрищення, Миропомазання, Священства, та єлей для Святої Тайни Оливопомазання хворих і вмираючих.

Під час Святої Меси священики відновили свої священичі присяги.

Надвечір у Великий Четвер у римо-католицькій Церкві відправляється богослуження "На Господній вечері", під час якого згадується встановлення Пресвятої Євхаристії. Цією відправою розпочинається Пасхальне Тридення римо-католицької Церкви.

Пополудні 13 квітня 2017 р. Папа Франциск відвідає тюремний комплекс в містечку Паліано в провінції Фрозіноне, де відслужить Святу Месу «На Господній Вечері», під час якої обмиє ноги кільком в’язням.

Згадана пенітенціарна установа розташована у середньовічній фортеці в невеликому містечку. Особливістю цього пенітенціарного закладу є те, що в ньому відбувають покарання співробітники органів правосуддя, чоловіки й жінки, деякі з них на довгостроковому ув’язнення, а також і в ізоляції а в окремому корпусі-санаторії перебувають в’язні, хворі на туберкульоз. Більшість з них становлять іноземці.

Візит Папи Франциска, про який ці в’язні просили вже здавна,  а тепер очікують з невимовною радістю, на прохання Святішого Отця буде відбуватись у виключно приватній формі,