Великий Четвер 2019 з Папою Франциском
  • Чтв, 18/04/2019 - 16:28

У ці дні, що випереджують празник Христового Воскресіння за григоріянським календарем, погляд католиків усього світу звернений до Риму, де богослуження «Пасхального Тридення» очолює Вселенський Архиєрей.

 

Богослуження «Пасхального Тридення» розпочинаються у Великий Четвер ввечері й закінчуються урочистою Службою Божою в празник Воскресіння. Також і Рим дедалі більше наповнюється побожними паломниками, які прибувають сюди, щоб разом із Святішим Отцем взяти участь у покутничих богослуженнях, а в неділю вранці - в урочистій Воскресній Святій Літургії.

У Великий Четвер в особливий спосіб пригадуємо встановлення Святої Тайни Священства та Пресвятої Євхаристії. 18 квітня 2019 р., вранці у ватиканській базиліці святого Петра Папа очолив урочисту Службу Божу з чином посвячення мира, в якій взяли участь кардинали, єпископи та священики, як дієцезальні, так і ченці, що виконують своє душпастирське служіння в Римі. Ця спільна відправа є знаком єдності між Папою – Пастирем Вселенської Церкви та його братами у священстві. На закінчення богослужіння Святіший Отець так, як цього дня робить також і кожний дієцезальний єпископ, поблагословив святе миро, яке вживають для виконування Святих Тайн Хрищення, Миропомазання, Священства, та єлею для Святої Тайни Оливопомазання хворих і вмираючих. Під час цієї відправи священики відновили свої священичі присяги.

Ще одну посну відправу – богослужіння «На Господній Вечері» – Папа звершить у слідчому ізоляторі міста Веллетрі поблизу Риму, вмиваючи ноги 12-ом ув’язненим. Цей зворушливий обряд звершується на спогад Тайної Вечері, під час якої Ісус вмив ноги дванадцятьом апостолам. Це вже вп’яте Святіший Отець відправлятиме це богослуження в місцях позбавлення волі.

В богослуженні візьмуть участь затримані та тюремний і цивільний персонал установи. Слідчий ізолятор у Веллетрі є великою структурою, в якій утримується 577 осіб, позбавлених волі, 50 з них – це ув’язнені. Установа складається з двох запобіжних секцій, відділом для колишніх співробітників правосуддя та відділом для психічно хворих злочинців. 60% позбавлених волі є іноземцями.

Від 2016 року за розпорядженням Папи Франциска обряд вмивання ніг не обмежується тільки чоловіками та хлопцями, а в ньому дозволено брати участь також і жінкам.