Великий Четвер в Єрусалимі
  • Птн, 19/04/2019 - 11:12

Єрусалимські урочистості Великого Четверга розпочались ранковою Літургією Мира і спомином Господньої вечері з чином вмивання ніг, що відбулись в базиліці Гробу Господнього. Євхаристію за участі близько 200 священиків очолив апостольський адміністратор латинського патріархату Єрусалиму Архиєпископ П’єрбаттіста Піццабалла.

З огляду на статус кво в базиліці Гробу Господнього, урочистості в Єрусалимі відбулись вранці. Під час проповіді Арх. Піццабалла говорив про важливість бути християнином в сучасному світі. Він сказав, що християнин – це, перш за все, людина радісної таємниці Великодня. Це включає відважно слідувати за Христом і наслідувати Його аж до пожертвування самим собою, відкриватись на інших людей і схилятись над ближніми. «Християнська любов, приклад якої нам дав Ісус, не є почуттям, яке проминає, але Божою вказівкою виходити назустріч з іншою людиною і служити їй», - говорив він.

Важливою точкою літургії було відновлення священичих обітів усіма присутніми священиками.

Єрусалимська програма святкувань Великого Четверга включає ще два важливих етапи. Францисканці ідуть до Горниці, в якій, за місцевою традицією, відбулась Тайна вечеря. Там, під час Літургії кустодій Святої Землі о. Франческо Паттон умив ноги 12 хлопцям з єрусалимської парафії.

Святкування завершуються Святою годиною в Гетсиманському саду, інформує Vatican News.