Великий Четвер з Папою Франциском
  • Чтв, 17/04/2014 - 14:38

Сьогодні, 17 квітня 2014 р, за григоріянським та юліянським календарями, тобто за новим і за старим календарним стилями, відзначаємо Великий Четвер. У ці дні, що випереджують празник Воскресіння Христового, погляд католиків усього світу звертається до Риму, де богослуження «Пасхального Тридення» римо-католицької Церкви очолює Вселенський Архиєрей Франциск. Вони розпочинаються у Великий Четвер ввечері і закінчуються урочистою Службою Божою у празник Воскресіння. З усього світу до Риму прибуває дедалі більше паломників, щоб разом із Святішим Отцем взяти участь у покутничих богослуженнях, а в неділю вранці - в урочистій Воскресній Службі Божій.

У Великий Четвер в особливий спосіб пригадуємо встановлення Святої Тайни Священства та Пресвятої Євхаристії. О 9.30 римського часу у ватиканській базиліці Святого Петра Папа Франциск очолив урочисту Службу Божу з чином посвячення мира, в якій взяли участь кардинали, єпископи та священики, як дієцезальні, так і ченці, що виконують своє душпастирське служіння в Римі. Ця спільна відправа є знаком єдності між Папою – Пастирем Вселенської Церкви та його братами у священстві. Під час цього богослуження Святіший Отець так, як цього дня робить також і кожний дієцезальний єпископ, поблагослов святе миро, яке вживають для виконування Святих Тайн Хрищення, Миропомазання, Священства, та єлей для Святої Тайни Оливопомазання хворих і вмираючих.

Ввечері у римо-католицькій Церкві відправляється богослуження "На Господній вечері", під час якого згадується встановлення Пресвятої Євхаристії. О 17:30 римського часу Папа Франциск розпочне це богослуження в одному з реабілітаційних центрів доброчинної Фундації імені Дон Карло Ньоккі, а саме в римському центрі «Santa Maria della Provvidenza» – «Пресвятої Богородиці Провидіння», який має в своєму розпорядженні 150 лікарняних ліжок для пацієнтів різного ступеня інвалідності; у ньому також проводяться заняття з надання професійної освіти хворим з обмеженими можливостями. На богослужінні будуть присутні пацієнти, якими опікуються в реабілітаційному центрі, їхні родичі, медичний персонал і керівники структури.

Під час цієї постної відправи Папа, виконає зворушливий обряд миття ніг дванадцятьомпацієнтам реабілітаційного центру, так як Ісус на Тайній Вечері вмив ноги дванадцятьом апостолам. Нагадаємо, що минулого року Папа Франциск здійснив Святу Месу Великого четверга в римській колонії для неповнолітніх злочинців.

Фундація імені Дон Карло Ньоккі – це доброчинна організація, яка надає допомогу дітям-інвалідам, а також похилим віком та невиліковним хворим. Її засновник, блаженний Карло Ньоккі, міланський священик, під час другої світової війни був військовим капеланом. Після її закінчення своє подальше життя присвятив дітям, які стали каліками внаслідок війни, а також іншим малолітнім інвалідам, відкриваючи в різних містах Італії відповідні центри, а пізніше також засновував заклади для реабілітації дітей, вражених поліомієлітом (гострим інфекційним захворюванням дітей, при якому вражається нервова система). Отець Ньоккі помер у 1956 році, а 25 жовтня 2009 року кардинал Діоніджі Теттаманці, Архиєпископ Мілану, з доручення Папи Венедикта XVI, проголосив його блаженним Католицької Церкви.

Фундація імені Дон Карло Ньоккі розгортає свою доброчинну діяльність у 29-ти реабілітаційних центрах Італії, крім того надає допомогу у тридцяти амбулаторних осередках, маючи до розпорядження понад 3600 лікарняних ліжок.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va