Великий піст – сприятлива нагода для навернення до любові, - Папа Франциск
  • Срд, 05/03/2014 - 16:48

«Великопосному шляхові», який у Церкві латинського обряду розпочинається у Попільну Середу, що цього року припадає на 5 березня, Папа присвятив своє повчання з нагоди загальної аудієнції, яка відбулася у цей день на площі Святого Петра у Ватикані. Він зауважив, що цей сорокаденний шлях веде нас до Пасхального Тридення, «спомину про страсті, смерть і воскресіння Господа Ісуса», що є «серцем Таїнства нашого спасіння». Чотиридесятниця приготовляє нас саме до цього дуже важливого моменту, а тому є дуже «інтенсивним періодом, поворотним моментом, який може посприяти зміні кожного з нас, наверненню», адже кожному з нас потрібно ставати кращими, змінитись на краще, а «Чотиридесятниця нам допомагає у цьому».

Святіший Отець зауважив, що у цьому періоді Церква звертається до всіх з двома закликами: перший – дедалі більше усвідомлювати діло відкуплення, звершене Христом, а другий – із ще більшим зобов’язанням жити даром Хрищення. Усвідомлення пречудових речей, які Бог здійснив задля нашого спасіння, «відкриває наш розум і серце на наставлення вдячності Господеві за все, що Він нам дарував». І з цього починається наше навернення, яке є «вдячною відповіддю на пречудове таїнство Божої любові».

До глибини жити Хрищенням означає, серед іншого, «не звикати до ситуацій занепаду та нужди», які зустрічаємо на вулицях наших міст і сіл. «Завжди існує небезпека, – зазначив Папа, – пасивно погоджуватися на певну поведінку та не дивуватися перед обличчям сумних дійсностей, які нас оточують. Ми звикаємо до насильства, як до самозрозумілої щоденної новини, звикаємо до наших братів і сестер, які сплять на вулиці, які не мають даху для відпочинку. Звикаємо до біженців, які шукають свободи й гідності, але не знаходять належного прийняття. Звикаємо жити у суспільстві, яке вважає, ніби може обійтися без Бога, у якому батьки вже більше не вчать дітей молитися та перехреститися». У цьому контексті Наступник святого Петра звернувся до присутніх: «Чи ваші діти вміють перехреститися? Задумайтеся над цим! Чи ваші внуки вміють робити знак святого хреста? Чи ви їх цього навчили? Подумайте та дайте відповідь самі собі у своєму серці. Чи вони вміють молитися “Отче наш”, молитися до Богородиці?».

За словами Святішого Отця «це звикання до нехристиянської поведінки, до шукання зручності, наркотизує наші серця». Тому, Чотиридесятниця дана нам, як «провидінний час для зміни курсу, щоб відновити здатність реагувати на дійсність зла, що завжди ставить нам виклик». Тому, Великий Піст слід переживати, «як час навернення, особистого та спільнотного оновлення шляхом наближення до Бога та довірливого прийняття Євангелія». Це дає нам змогу «оновленим поглядом дивитися на ближніх та їхні потреби». «Ось чому, – додав Папа, – Чотиридесятниця є сприятливою нагодою для того, щоб навернутися до любові до Господа Бога і до ближнього, любові, яка здатна засвоювати наставлення Господніх безкорисливості та милосердя». Адже роздумуючи над «головними таїнствами віри – Христовими страстями, хрестом і воскресінням», ми усвідомлюємо, що неоціненний дар Відкуплення даний нам «з безкорисливої Божої ініціативи».

Підсумовуючи, Святіший Отець зазначив, що «суттєвими елементами» переживання Великого Посту є «вдячність Богові за таїнство Його розп’ятої любові, автентична віра, навернення та відкритість сердець для ближніх». «На цій дорозі, – додав він, – з особливим довір’ям бажаємо молитися за захист і допомогу Пречистої Діви Марії: нехай же Вона, Перша, що увірувала в Христа, супроводжує нас протягом днів наполегливої молитви й покаяння, щоб очищені та оновлені духом ми дійшли до святкування великого таїнства Пасхи Її Сина».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va