“Великий покаянний канон Андрея Критського — це велика сповідь людської душі!” — Глава УГКЦ
  • Чтв, 22/03/2018 - 15:16

Покаянний канон Андрея Критського — це та велика сповідь, яка спонукає кожну людину з усієї глибини свого серця і душі прохати Всевишнього про милосердя та прощення. Проте слід не забувати й про те, що отримати ці великі дари можна завдяки постійній праці над собою для “здорового” духовного життя.

Загалом про це говорив Глава Української Греко-Католицької Церкви до вірних у середу, 21 березня, наприкінці Утрені з покаянним каноном Андрея Критського.

“Не часто у храмі можна почути переспів цілого Священного Писання, цілого Святого Письма, починаючи від сотворення світу і закінчуючи Страстями, смертю і Воскресінням нашого Спасителя. Проте ми всі сьогодні в Патріаршому соборі чули переспів Божого Слова. Цей великий покаянний канон Андрея Критського (який ми щойно молилися на основі слухання і переспіву Божого Слова) — є одною великою сповіддю людської душі, яка відкриває перед небом і землею, а найглибше перед своїм Спасителем, усі потаємні закутки свого серця й душі з одним і єдиним проханням: “Боже, помилуй мене!” — зазначив Предстоятель УГКЦ про особливість цієї події.

Окрім цього, Глава Церкви подякував усім за духовну працю та за кожен поклін, який був щедро принесений Небесному Отцю у цей вечір.

“Я хочу вам побажати, щоб Боже Слово, яким ми сьогодні молилися і яке слухали, — створило у вашій душі все те, що ми нещодавно чули та зворушило наше серце для покаяння. Нехай Боже Слово допоможе нам покаятися перед Господом, а найважливіше — отримати від нього дар прощення, сцілення наших гріхів і немочей. Велике вам спасибі! Нехай Господь буде милосердний над кожним з нас!” — побажав наостанок Блаженніший Святослав.

Нагадаємо, що канон Андрія Критського називається Великим, оскільки він є найбільшим з усіх богослужбових канонів (налічує близько 250 стихів, а звичайні канони — близько 40 стихів). Саме Великий покаянний канон є найбільш відомим з написаних святим. Він використовується під час Великого посту. У перший тиждень посту (з понеділка по четвер) на повечір’ї читають частини канону, а повністю — у четвер п’ятого тижня на Утрені (у парафіяльній практиці служиться напередодні ввечері). Утреня з каноном Андрея Критського — це особливе покаянне богослужіння, яке служать один раз на рік. У його основі — діалог душі, що страждає та кається через безліч своїх прогрішень, із Всемилостивим Богом, який єдиний може подати їй прощення.