Великий репортаж про Бенедикта XVI на баварському телебаченні
  • Втр, 14/01/2020 - 11:27

«Я – людина похилого віку в кінці життя», – сказав Бенедикт XVI в репортажі, який показав баварський телеканал BR. Його зняли в монастирі Mater Ecclesiae і Ватиканських садах.

У 28-хвилинному матеріалі 92-річний Бенедикт XVI показаний під час молитви, прогулянки, в інвалідному візку і за письмовим столом. Має проблеми з мобільністю і розмовляє слабким голосом. «Колись у мене був прекрасний голос, тепер він більше не працює», – зізнається Папа-емерит. Він додає, що дотримується суворого графіку дня.

Його особистий секретар, Архиєпископ Георг Генсвайн розповідає про те, чим Бенедикт XVI займається щодня, починаючи з ранкової Літургії, яку вони служать разом о 7.30. Велика частина дня минає у бібліотеці в оточенні книг. «Життя професора теології Йосифа Ратцінгера відображено в тисячах книг. Він говорить, що всі етапи його життя пов'язані з книгами, і кожен день він проводить з ними», – розповідає Архиєпископ Генсвайн. Єрарх додає, що «Бенедикт – 92-річний чоловік з тверезим розумом», але «втратив досить багато фізичних сил».

Репортаж концентрується навколо спогадів Папи-емерита про його батьківщину. «Я завжди дуже пов'язаний з Баварією і щовечора доручаю наш край Господу», – зізнається Бенедикт XVI, який зберігає у своєму будинку сувеніри, пов'язані з рідними місцями. Його кухарі також намагаються готувати баварські страви. «Папа любить особливо десерти своєї землі», – пояснює Архиєпископ Генсвайн.

Особистий секретар стверджує, що Папа-емерит ніколи не пошкодував про свою відставку 2013 р. Це було рішення, яке він довго приймав і за яке довго молився, тому Бенедикт XVI «повністю співзвучний самому собі».