Великобританія і Франція розширюють доступ до абортів вдома через пандемію
  • Срд, 13/05/2020 - 16:54

Впродовж багатьох років захисники абортів працювали над тим, щоб розширити доступ до ліків, що уможливлюють самостійні домашні аборти, та до інформації у тих місцях, де ця процедура є незаконною або бракує кваліфікованих спеціалістів. Однак, внаслідок пандемії коронавірусу, уряди почали просувати цю небезпечну процедуру в країнах, де на захисті жінок стояли медичні професіонали.

У Великобританії минулого місяця уряд переглянув політику у сфері здоров’я і дозволив жінкам купувати абортативні пігулки поштою до 10 тижня вагітності. Окрім того, тепер жінка не змушена звертатись за консультацією до лікаря – достатньо зателефонувати до медсестри чи акушерки, щоб надіслала їй пігулки. Після цього вона самостійно вчиняє аборт в себе вдома чи будь-де.

Варто зазначити, що захисники абортів наголошують, що аборт є «необхідним» через зріст домашнього насильства.

Міністерство охорони здоров’я Франції також послабило обмеження на абортативні пігулки, дозволивши використовувати їх в домашніх умовах до 9-го тижня вагітності. Оправданням для такої зміни було прагнення обмежити кількість поїздок до лікаря в період пандемії та карантину.

Франція і Великобританія входять до тих країн Західної Європи, які ефективно пропонують легальні аборти на вимогу вже впродовж десятиліть, а також є серед тих, хто найбільш агресивно лобіює міжнародне право на аборт.

Однак, багато країн, які першими легалізували аборти, також намагались убезпечити, щоб ця процедура була «безпечною» для жінок. Окрім обмеження щодо терміну вагітності, цю процедуру повинен був проводити ліцензійований лікар, у клінічних умовах та, зазвичай, за згодою одного чи більше лікарів.

Проте, із поширенням медичних абортів – які провокуються вживанням пігулок – абортативні лобі почали проштовхувати «демедикалізацію» абортів. Таким чином не лише лікарі, але й медсестри, акушери і навіть самі вагітні можуть легально робити аборт. Там, де аборти незаконні або обмежені – їм слід надати доступ до пігулок. Захисники абортів наголошують, що такий підхід відповідає рекомендаціям ВООЗ.

Для організацій, які проштовхують абортативні пігулки, особливо у випадках, коли їх забороняє закон, епідемія COVID-19 створює рідкісну нагоду. Вони сподіваються, що такі заходи, до яких вдались Великобританія і Франція, будуть не тимчасовими.