Великобританія: критерії Церкви для голосування на виборах
  • Срд, 31/05/2017 - 19:14

«Рекомендуємо тобі піти й проголосувати. Твій голос – це питання сумління», – такими словами розпочинається послання єпископської конференції Англії та Уельсу, що було нещодавно виголошене в усіх парафіяльних храмах з нагоди виборчої кампанії, яка 8 червня завершиться виборами до парламенту Великобританії.

Ієрархи запропонували вірним серію запитань, які варто поставити кандидатам, аби пізнати їхню позицію щодо тем, важливих для католиків. Насамперед, єпископи висловлюють стурбованість долею бідних та найуразливіших верств населення. «Як кандидати зобов’язуються захищати незаможних та давати поштовх міжнародному розвиткові?» – звучить одне із запропонованих запитань. У посланні також звертається увагу на «непевне майбутнє» трьох мільйонів громадян ЕЄ, що живуть в Британії та мільйона британців у країнах ЄС в контексті виходу Сполученого Королівства з ЄС.

Чергові запитання стосуються захисту життя від зачаття до природної смерті, скеровуючи також посильний заклик на захист сім’ї та неповнолітніх. Ієрархи не оминули увагою також такої важливої теми, як реформа пенітенціарної системи, наголошуючи, що «в громадянському суспільстві в’язниці повинні бути місцем відкуплення та реабілітації».

Єпископи звертають увагу на проблеми біженців та прохачів про притулок. «Чи кандидати дбають про те, аби забезпечити здійснення цього обов’язку прийняття? Чи підтримують у суспільстві протистояння злочинам на ґрунті ненависті?» – запитують вони, наголошуючи також на важливості захисту релігійної свободи та етнічних і релігійних меншин.

Врешті, в посланні звертається увагу на діяльність католицьких шкіл, що «роблять позитивний вклад у суспільство», на право батьків обирати форму освіти, яку вони бажають надати своїм дітям. Документ завершується закликом протидіяти сучасним формам рабства та надавати допомогу постраждалим.

«Сполучене Королівство має тривалу традицію великодушності та справедливості. Цінності, вміщені в цих запитаннях, є фундаментальними для нашого способу життя та для добра всього суспільства», – написали єпископи Англії та Уельсу.

Зі схожими закликами до виборців звернулися члени Єпископської Конференції Шотландії. «Про наш народ, наш парламент і наш уряд складатиметься судження на основі того, як вони ставляться до найбідніших та найуразливіших наших громадян», – пишуть вони у посланні, присвяченому виборам.

Шотландські ієрархи радять виборцям обирати кандидатів, керуючись принципами соціального вчення Церкви, між якими – захист найслабших та найбідніших, боротьба проти аборту, евтаназії та асистованого самогубства, як «морально неприйнятних практик». Єпископат пригадує виборцям, що «добробут суспільства залежить від здорової сім’ї», а тому ті, хто перебуває при владі, повинні «запобігати рішенням, які економічно обтяжують життя багатодітних сімей».

У посланні наголошується на важливості боротися з бідністю, яка ще й досі заторкує чимало людей, приймати мігрантів і біженців та шукати шляхів до мирного вирішення в зонах конфлікту. Не забракло також заклику захищати релігійну свободу та свободу сумління, як також, протидіяти застосуванню ядерної зброї, що є «серйозним злочином проти Бога й проти людства».

«Держави мають право на те, щоб володіти засобами, необхідними для законної оборони, але воно не повинно перетворюватися в оправдання для надмірного накопичення зброї, яке стає серйозною загрозою для стабільності та свободи», – пишуть шотландські єпископи, закликаючи всіх кандидатів до діалогу, а також шанувати відмінні точки зору та дбати про суспільство, особливо, про його найслабших членів.