Великобританія: парламент забороняє молитву перед абортивними закладами
  • Пон, 27/03/2023 - 08:58

Голосуванням переважною більшістю голосів у Палаті Громад британці запровадили т. зв. “безпечні зони доступу” до об’єктів, де здійснюються аборти, в Англії та Уельсі. Особам, яких підозрюватимуть у молитві, загрожує штраф або судовий процес. Заборона діє в радіусі 150 метрів від закладу. Про це повідомляє ekai.pl.

Конференція єпископів Англії та Уельсу засудила пункт 10 нового Закону про громадський порядок. Зазначається, що це дискримінує вірних, а також б’є по свободі слова. Новий закон криміналізує дії, за які ніколи не мають бути карними, такі як молитва, думки, мирна присутність, добровільне спілкування та практична підтримка, якщо їх вважатимуть перешкодами для доступу до аборту.

 

У заяві єпископату йдеться:

“Закон непропорційно торкається віруючих. Політики зайшли настільки далеко, що під час голосування відкинули поправку, яка б захищала мовчазну молитву та добровільне спілкування на такій території, а це ініціювало б перегляд того, чи потрібне таке законодавство. Дія цього закону може вийти за межі “зони безпечного доступу”. Постають серйозні запитання щодо влади держави над особистістю у вільному суспільстві, як для віруючих, так і для невіруючих”, – написав єпископ Джон Шерінгтон.

 

Закон було ухвалено через місяць після резонансного рішення суду, яке виправдало двох pro-life - активістів за звинуваченнями у завданні шкоди абортивному центру. О. Шона Гофа з Архиєпархії Бірмінгема та Ізабель Вон-Спрюс, заступника директора організації March for Life UK, звинуватили у порушенні місцевого розпорядження про захист громадського простору. О. Гоф стояв біля закритого закладу з табличкою, на якій написав “молитва за свободу слова”. Поліціянти звинуватили його в “залякуванні надавачів послуг” закладу. Друге звинувачення стосувалося наклейки з написом “ненароджене життя має значення” на його припаркованій у цьому місці машині. На відео арешту Воган-Спрус видно, як офіцер запитує її, чи вона молиться, на що вона відповідає: “Я можу молитися подумки”.

 

Як зазначив юрисконсульт, “ця судова справа має велике культурне значення. Зараз не 1984 рік, а 2023 рік – ніхто не повинен бути покараний за свої думки, молитви чи мирне вираження своїх поглядів на вулиці”, – прокоментував вирок Єремія Ігунуболе з Alliance Defending Freedom UK.

 

Так було місяць тому, сьогодні таке покарання можливе в Англії та Уельсі.