Великобританія: Понад 600 лікарів борються з домашніми абортами
  • Срд, 23/06/2021 - 19:37

Понад 600 лікарів закликають прем'єр-міністра Великобританії, а також керівників урядів Уельсу та Шотландії негайно припинити програму домашніх абортів. До публічного відома ще не подали результатів суспільних консультацій, під час яких британський уряд запропонував постійну легалізацію цієї практики, тобто так званих абортів «Do It Yourself» (DIY). Єпископат Англії та Уельсу також категорично проти цього.

У результаті пандемії Covid-19 Великобританія тимчасово легалізувала фармакологічний аборт, який можна робити вдома до 10 тижня вагітності. Приводом був захист від поширення вірусу. Зараз жінки, серед яких підлітки, на основі телефонного дзвінка або відеоконсультації з лікарем отримують поштою таблетки, які можуть вбити зачату дитину на будь-якому етапі життя в лоні матері.

Як показує опитування центру «Savanta ComRes»: більшість британців (84%) вважають, що домашні аборти пов'язані з масовою хвилею насильства щодо жінок, які змушені вбити дитину через партнера або члена сім'ї. Для зростання кількості таких процедур важливе значення має також брак необхідності особистої зустрічі з лікарем.

«Найкращий спосіб виявити жертв примусового аборту – це особиста консультація», – наголосив доктор Калум Міллер, лікар та співробітник Оксфордського університету, один із понад 600 підписантів апеляції. Про це знають лікарі, уряд і постачальники засобів для абортів.

Примусовий аборт є серйозним порушенням прав людини. Уряд і лікарі зобов'язані запобігати цьому, а не сприяти. Настав час поставити безпеку жінок вище, аніж зручність. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) заявляє, що жінки, які хочуть зробити аборт, повинні пройти фізичний огляд. Це основний захід безпеки для перевірки вагітності, оцінки протипоказань і вміння визначати, наприклад, позаматкову вагітність. 

У країні, яка прагне забезпечити медичну допомогу світового рівня, ультразвук повинен бути звичним явищем», – зазначає д-р Міллер.

Серед аргументів на користь заборони аборту DIY є ризик фальшивих закупівель таблеток для іншої особи і, таким чином, підтримка сексуальної експлуатації неповнолітніх та торгівлі людьми.

У суспільних консультаціях щодо того чи тимчасова політика, що дозволяє домашній аборт, має стати постійною, участь узяв також єпископат Англії та Уельсу. Підтримуючи звернення лікарів, єпископ Джон Шеррінгтон сказав: «Ми проти будь-яких запропонованих змін, спрямованих на запровадження постійного законодавства, яке виявилося небезпечним та смертельним для вагітних жінок, і яке призвело до трагічних і непотрібних втрат тисяч ненароджених життів».

Останні дані уряду показують, що 2020 р. в Англії та Уельсі зробили 209 917 абортів – найбільше з часу їхньої легалізації 1967 р. Вживання таблеток для домашнього аборту становить 47% від загальної кількості абортів, зроблених в період з квітня до грудня 2020 р.
Заяву, що закликає уряд до закінчення програми «Do It Yourself» також підтримала група pro-life депутатів. Тому цими днями британців заохочують  звернутися з цим питанням до депутата певного округу.