Великобританія: посол-католик помер без таїнств, бо поліція не допустила священника на місце смерті жертви ісламського замаху
  • Пон, 18/10/2021 - 13:20

Британська поліція не дозволила священнику уділити таїнство останнього намащення вмираючому католицькому послу, котрого в п’ятницю вбив ножем мусульманський нападник.

Вбивство відбулось минулої п’ятниці під час зустрічі сера Девіда Амесса із виборцями в м. Лі-он-Сі на території графства Ессекс. Вбивцею був 25-річний Алі Харбі Алі. Таке відбувається вкрай рідко, однак поліція одразу в перших комюніке щодо події визнала, що правдоподібним мотивом вбивства був «ісламський екстремізм».

Як стало відомо, зловмисник спочатку очікував в черзі, а потім в певний момент вбіг до залу і на очах щонайменше двох осіб завдав послові 17 ножових ударів, а потім спокійно чекав на приїзд поліції. Видання «The Sun» повідомило, що вбивця є мешканцем виборчого округу Амесса – Саутенд Вест, а його родина приїхала до Великобританії з Сомалі в 90-их роках.

Медики дві години намагались врятувати посла, однак безрезультативно.

Видання «Daily Mail» інформує, що невдовзі після нападу на місце події прибув о. Джефрі Вулноу, котрий, знаючи про католицьку віру пораненого, хотів уділити Амессові таїнство оливопомазання. Однак поліція відмовила йому в можливості доступу на огороджену територію. Політик помер від отриманих травм без таїнств.

«Дуже перепрошую, отче, але я не можу Вас пропустити», - зазначив поліцейський після консультації із своїм керівництвом.

Священник тоді запросив усіх присутніх помолитись вервицю в намірі Девіда Амесса. «Я тоді подумав, що якщо я не можу підійти, то Мати Божа повинна», - розповів він згодом.

За словами священника, це вже не вперше йому відмовляють в можливості уділити таїнства вмираючій особі. На його думку, священники повинні мати таке ж право доступу на місце нападів і вбивств, як і медичні працівники.