Великобританія поволі стає мусульманською країною
  • Чтв, 21/06/2018 - 10:35

За останні 15 років у Великобританії відкрили 423 мечеті і закрили близько 500 церков. Ця тенденція буде лише посилюватися в найближчі роки, повідомляє "Благовіст-інфо" з посиланням на сайт аналітичного центру Інституту Гейтстоуна.

Як правило, вказують аналітики, мусульмани не будують нові приміщення, а купують будівлі церков і перетворюють їх у свої культові споруди.

Так, єгипетська громада придбала об'єднану церкву Hyatt в Лондоні для перетворення її в мечеть. Церквау святого Петра переробили в мечеть Мадіна. Нову цегляну мечеть звели на місці колишньої методистської церкви.

Відзначається, що подвоїлася і кількість навернених в іслам людей. За останні кілька років частка британців, які ідентифікують себе як англікани, впала з 21% до 17% (1,7 мільйона осіб, в той час як кількість мусульман зросла майже на мільйон.

Видання показує це на прикладі церкви і мечеті, що розташовані в декількох метрах один від одного в центрі Лондона. У церкві Сан-Джорджо, розрахованої на 1230 віруючих, тільки 12 чоловік прийшли на недільну Месу. У церкві Санта-Марія їх було 20.

У сусідній мечеті Брун-Стріт-Естейт інша проблема - переповненість. Її маленька кімната вміщує лише сотню людей. П'ятничний намаз багатьом місцевим мусульманам довелося здійснювати просто неба.

Враховуючи сучасні тенденції, християнство в Англії стає реліквією, а іслам буде релігією майбутнього, зазначають соціологи. За їх оцінками, до 2020 року кількість мусульман, які відвідують молитву, досягне не менше 683 тисяч осіб, а кількість християн, що ходять до церкви, скоротиться до 679 тисяч.