Великобританія відмовила у видачі візи християнським архиєпископам Близького Сходу
  • Пон, 05/12/2016 - 12:36

Минулого тижня в Лондоні відбулося освячення храму Св. Томи, яке очолив всесвітній глава Сирійської православної Церкви Патріарх Ігнатіус Афрем ІІ. З нагоди урочистості у храмі, що стане духовним домом для багатьох біженців від переслідування ісламістів в Іраку і Сирії, Її Величність Королева Великобританії та Прем’єр-міністр Великобританії надіслали свої звернення, а присутніми були Принц Чарльз, церковні та громадські лідери.

У зверненні прем’єр-міністра Терези Мей, яке було зачитано йшлось про те, що «насильство, що присутнє на Близькому Сході, нагадує нам, наскільки нам пощастило жити в країні, де різні релігії не лише толерують, але й вітають».

Однак це «вітання» не поширилось на трьох владик, яким відмовили у видачі візи з метою поїздки на урочистості в Лондоні. Архиєпископу Нікодемусу Дауду Шрафі (Мосул), Архиєпископу Тімотіусу Муса Шамані (Ніневійська рівнина в Іраку) та Архиєпископу Селваносу Бутрос Алнемеху (Хомс і Хама в Сирії) не відкрили візу, пояснюючи тим, що посольство Великобританії не може відступити від своєї політики не видавати візу жодному представнику Сирії.

Варто зазначити, що дієцеції кожного з трьох владик були захоплені Ісламською державою, місцевих християн вбивали, захоплювали в рабство чи примушували піддатись ісламу і платити джизью. Їх церкви було зруйновано або перелаштовано на мечеті. До слова, Архиєпископ Мосула був останнім церковним високопосадовцем, котрий залишив Мосул в липні 2014 року, коли представники ІД захопили його. Його катедру зараз використовують як мечеть.

Посольство також аргументувало відмову у візі тим, що владики не мали достатньо коштів для перебування на території Великобританії (візу вони просили на кілька днів, щоб взяти участь у освяченні храму) і могли залишитись там нелегально. Двоє з Архиєпископів мають дійсні візи для відвідин країн зони Шенген та США, а Архиєпископ Мосула має постійну візу в Австралію.

Відмова у візі християнським владикам викликає подив також і тому, що нещодавно посольство Великобританії надало візи лідерам радикальних ісламістів (провідникам Мусульманського братства в Єгипті, які від 2013 року спалили понад 80 християнських церков і оголосили джихад проти уряду Єгипту; в липні цього року візи з метою туру по мечетях Великобританії отримали ісламські лідери Пакистану, які «з честю» закликають вбивати усіх, хто противиться пакистанському закону  про богохульство, як наприклад Асію Бібі).