ВЕЛИКОДНЄ ПОСЛАННЯ МИТРОПОЛИТА ЛЬВІВСЬКОГО
  • Нед, 20/04/2014 - 00:09

ВЕЛИКОДНЄ ПОСЛАННЯ МИТРОПОЛИТА ЛЬВІВСЬКОГО
 
Всесвітлішим та Всечеснішим отцям,
Високопреподобним і Преподобним отцям, ченцям та черницям,
Дорогим та достойним мирянам Львівської Архиєпархії
 
Мир усім Вам у Господі та Боже благословення!

«... Чому шукаєте живого між мертвими. Його нема тут: він воскрес...» (Як 24, 5-6). 
 
Такими словами ангели, зодягнуті у блискучі шати, у вигляді двох чоловіків, повідомили жінок, які прибули вчасним ранком до гробу, про те, що Ісуса Христа не потрібно шукати між померлими. Господь заповідав, що він воскресне і, хоч його учні чули про це, однак, «... вони не розуміли цього слова й страхалися його запитувати» (Мр. 9,32). Дійсно, апостоли та усі ті, хто ходили зі Спасителем, були свідками, що він воскресив дочку Яіра, сина вдови з Наїн, якого несли до гробу, та друга Лазаря, який вже аж четвертий день лежав у гробі, але у воскресіння Ісуса вони не вірили. В його силу воскресити інших, люди переконалися, але в самостійне воскресіння Христа ― цього не могли збагнути, не сприймали цього як правду. Можливо, вірили більше у те, що Христос не може вмерти, як у це, щоб він своєю силою воскрес із мертвих?! Тим часом, жінки з пахощами прибули до порожнього гробу, бо дуже бажали намастити тіло Ісуса, але його не було — він воскрес. Вони не розчарувалися, лише налякалися. Перейняті страхом не знали, що про це думати. А Господь не залишив своїх вірних без уваги, ці жінки удостоїлися бачити Божих ангелів у постаті людей, які сповістили їм про воскресіння Христове. Жінки зворушливо спішили до апостолів, щоб їм сказати про відсутність тіла Христового у гробі та про їхню зустріч з ангелами. Учні Господні не приймали почутого від жінок за правду, добре, що принаймні апостол Петро, як описав євангелист Лука, поспішив до гробниці, у якій побачив лише пов’язки (пор. Лк. 24,11-12). Навіть апостоли мали трудність повірити у вже здійснене воскресіння Божого Сина. Вони, мабуть, жартома приймали слова Ісуса, коли він говорив про своє воскресіння? Святий Іван Золотоустий навчає: «Привести увесь світ, далекий від віри, до Христа - набагато більше ніж воскресіння» (св. Ів. Золот., Іс гл. XXXVII вірш 26). Цей Учитель Церкви твердить, що Божа воля покликала людину до життя з бажанням, щоб люди були добрими, однак, вони такими не показалися (там же). Господь із пороху покликав людину до життя, тому, із частин тіла, яке розпадається у землі на різні елементи, а навіть, коли його спалюють, для нього не створить жодної проблеми зібрати знову тіло, повертаючи в нього його ж попереднього духа. Учні не вірили, що Ісус може воскреснути, але ця невіра не перешкодила йому це вчинити, подібно й ті, хто не вірить у воскресіння тіл, не зуміють протистояти Богові! Згодом, Син Божий являвся своїм учням після воскресіння, розмовляв з ними, доучував та дещо настановляв (пор. Як 24,17-32; Ів 20,16-17,21-23; 21,14-18). Христові учні раділи із таких зустрічей, зростали в любові та утверджувалися у вірі!
 
Дорогі та достойні сестри і брати, ми також, повірили у воскресіння Ісуса Христа й прийняли це глибоко до своїх сердець! Ця віра зумовлює нас жити згідно із Христовим вченням, його наукою, яку передає Церква Христова, щоб осягнути вічне щасливе життя. Кожній людині простягнутий ключ Святого Євангелія, Заповідей Бога й вчення Церкви, яким необхідно з гідністю користуватися в житті, щоб увійти в радість Господню! Воскресіння Христове — це не тільки перемога над злими силами, над диявольською та людською гординею, над усяким духовним злом, яке шукає собі місця в людських душах. Воскресіння ГНІХ — це наповнення радістю та світлом Господнім людських душ, відчинення дверей небесного Царства для слуг Христових, це — царство миру, любові, злагоди та найбільшої взаємної шани між людьми! Погрози і війни, вбивства, розбишацькі напади і брехливі інформації, кривди й насильства, застрашування та грабунки, корупція, пияцтво, наркоманія та розпуста, цькування та глузування — діло бісівських синів та дочок! Сам Господь сказав: «Хто служить мені, хай іде слідом за мною: і де я, там і слуга мій буде. Того, хто мені служить, шанує Отець» (Ів 12,26). Служімо з радістю нашому Богові, який подібно до доброго батька дбає про нас, піклується нами, не залишить нас, оборонить й допровадить до вічного щасливого життя! Хто чинить зло, живе неправдою, поширює брехню та кривдить інших, для таких осіб — батько диявол (пор. Ів 8,44).
 
Хай це воскресіння Ісусове та порожній гріб стане для нас поважним земським та фізичним документом неземної події (див. «Ewangelie z komentarzem duszpasterskim» Т. Loska SJ 2009 str. 528). Воскреслий Христос, який з’являвся своїм апостолам та учням, остаточно переконав їх про своє воскресіння та Божественне життя у вічності! Це — трудно вдавалося, але поволі велика правда про воскресіння Христове поширювалася у світі та приймалася людськими серцями. Ця правда тріумфуватиме до кінця світу! Хай тріумф воскресіння Сина Божого наповнить радістю й світлом кожне здорове й зболіле людське серце в нашій Україні! Хай радість світлого воскресіння буде радістю немовлят і дітей, юнаків та дівчат, дорослих і людей поважного віку, хворих і здорових, вільних і в неволі! Христос — радість і любов, що завжди перемагає! 

Христос воскрес! Воістину воскрес!
 
Благословення Господнє на Вас!
 
 
+ ІГОР
Митрополит Львівський  УГКЦ

 
 
Дано у Львові 
при Архикатедральному Соборі св. Юра 
15 квітня 2014 року Божого

Джерело: www.ugcc.lviv.ua