Великоднє послання Папи Франциска Urbi et Orbi 2015 року
  • Нед, 05/04/2015 - 17:11

Дорогі брати і сестри, Ісус Христос Воскрес!

Любов подолала ненависть, життя перемогло смерть, світло витіснило темряву!

Ісус Христос з любові до нас лишився своєї Божественної слави, зрікся себе самого, прийняв вигляд раба і принизився аж до смерті, смерті ж хресної. Тому й Бог звеличив Його, вчинивши Володарем Всесвіту. Ісус – це Господь!

Своєю смертю і воскресінням Ісус показує кожному дорогу життя і щастя: це дорога смирення, яка веде крізь приниження. Це і є дорога до слави. Лише той, хто себе принижує, може підійматися «вгору», до Бога (пор. Кол 3,1-4). Гордовитий дивиться "згори вниз", смиренний, навпаки, – "знизу вгору".

Петро та Йоан, отримавши у великодній світанок повідомлення від жінок, побігли до гробниці і застали її відчиненою й порожньою. Підійшовши ближче, вони "похилилися", щоб увійти в гробницю. Щоб увійти в таїну необхідно "похилитися", понизитися. Лише той, хто підкоряється, пізнає перехід до слави Ісуса і може вирушити за Ним Його шляхом.

Світ хоче нав’язувати своє всілякими коштами, суперництвом, примусом... Але християни, завдяки благодаті смерті і воскресіння Христа, – це зародки іншого людства, яке заохочує нас жити задля взаємної служби, не бути зухвалими, а простими і ввічливими.

Це не прояв слабкості, а справжня сила! Кожному, хто в собі несе силу Бога, Його любов і Його справедливість, не має потреби вдаватися до примусу, бо через нього промовляє і діє сила істини, краси і любові.

Воскреслого Господа благаймо про благодать не зростати в гордовитості, яка підсичує насильство і війни, а знаходити смиренну мужність для прощення і миру. Просімо Ісуса-Переможця, щоб полегшив страждання наших численних переслідуваних братів та сестер за Його ім’я, а також усіх, хто несправедливо зносить наслідки конфліктів і безперервного насильства.

Просімо, в першу чергу, про мир для Сирії та Іраку, щоб ущухли збройні сутички і відродилися добрі відносини між різними верствами, з яких складаються ці любі Країни. Міжнародне співтовариство нехай не залишається байдужим щодо страшної гуманітарної трагедії в цих Країнах та лихої долі численних біженців.

Благаймо про мир для всіх мешканців Святої Землі. Культура взаєморозуміння нехай розвивається між ізраїльтянами та палестинцями і відновлюється мирний процес, який покладе край довголітнім стражданням і поділам.

Молімо про мир для Лівії, щоб зупинити безглузде кровопролиття і всіляке варварське насильство, а кожен, кому небайдужа доля Країни, нехай сприяє примиренню і розвитку братерського суспільства, що поважатиме людську гідність. Навіть в Ємені, сподіваймося, переважатиме спільне прагнення миру на благо всього населення.

Водночас, з довірою покладаймо на милосердного Господа примирення, укладене цими днями в Лозанні. Нехай воно стане вирішальним кроком у напрямку більш дружнього і безпечного світу.

Воскреслого Господа благаймо про дар миру для Нігерії, Південного Судану та інших регіонів Судану, а також Демократичної Республіки Конго. Невтомна молитва усіх людей доброї волі нехай заноситься за всіх тих, хто втратив життя, зокрема, маю на думці, загиблу минулого четверга молодь в Університеті Гарісса в Кенії, а також тих, кого викрали або змусили покинути свої домівки і своїх близьких.

Воскресіння Господнє нехай подарує світло дорогій Україні, а особливо тим, хто постраждав від насильства протягом останніх місяців. Нехай Україна віднайде мир і надію, завдяки зусиллям усіх зацікавлених сторін.

Просімо про мир і свободу численним чоловікам і жінкам, що поневолені новими й старими видами рабства з боку кримінальних угруповань та осіб; про мир і свободу – жертвам наркоторгівлі, що часто покриваються силами, покликаними, навпаки, захищати мир і гармонію людської родини. Просімо також про мир для нашого світу, залежного від торгівлі зброєю.

Усім занедбаним, в’язням, бідним та іммігрантам, якими так часто нехтують, від яких відвертаються і відштовхують, усім хворим і знедоленим; дітям, особливо тим, які зазнають насильства; усім, хто сьогодні в жалобі; усім чоловікам і жінкам доброї волі нехай лунає втішний голос Господа Ісуса: "Мир вам!" (Лк 24:36); Не бійтеся, Я воскрес і залишуся з Вами назавжди!" (пор. Римський Месал, вхідний антифон на Великдень).