Великоднє послання Правлячого Архієрея Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ єпископа Василія Івасюка
  • Суб, 19/04/2014 - 22:41

Боголюбивим священнослужителям монахам і монахиням та всім вірним Коломийсько-Чернівецької єпархії

Улюблені у Христі душпастирі, монахи та монахині, браття і сестри, українська молоде! Сердечно вітаю вас зі Святом над Святами і Торжеством всіх Торжеств - Пасхою Христовою, радісним привітом - Христос Воскрес!

Слова пасхального привітання урочисто свідчать про велику таємницю Божої Любові. Любов Спасителя перемогла вічну смерть і принесла людині Божественний дар життя.

Воскресіння Христове подолало трагічну дійсність, зруйнувало "браму пекла" (Мт.16,18) і дало нам обітницю вічного життя та нашого воскресіння. З Воскресінням Ісуса і наша смерть стає переходом до нової форми духовного буття.

Ми шукаємо щастя на землі і не завжди його знаходимо. Божественне Одкровення навчає, що справжнє щастя для людини - це є блаженство, тобто життя з Богом. Апостол Павло потверджує цю думку словами "бо, якщо ми з’єднані з ним подобою його смерти, то будемо і подобою воскресіння" (Рим. 6,5). Основою щастя на землі є перебування з Господом, а наше воскресіння продовжує його у вічності. "Коли ж ми померли з Христом, то віруємо, що й жити будемо з ним, знаючи, що Христос, воскреснувши з мертвих, вже більше не вмирає: смерть над ним більше не панує" (Рм. 6,8-9). І кожен, хто бажає прийняти цей найбільший дар Божественної Любові, повинен очистити свою душу і своє серце від будь-якої скверни і гріха. Звільнення від гріха отримуємо тоді, коли істина Воскресіння Христового стане основою нашої віри і змістом нашого життя. За словами Івана Богослова, ви тоді досягаєте повноти радості Воскреслого Христа, коли: "зрадіє серце ваше, і радості вашої ніхто не відбере від вас" (Ів. 16,22).

У цей великодній час кожен із нас відчуває радість душею й серцем та зміцнює себе надією з’єднатися у вічності з Господом і завжди перебувати з Ним. Істина Воскресіння наповнює сенсом наше земне життя. А земні радощі є тільки відблиском тих благ, які Бог приготував для тих, котрі Його люблять.

Земне життя Спасителя було сповнене труднощів, нерозуміння, страждань і завершилося хресною смертю на Голгофі. Проте Він виявився сильнішим за ці випробування і показав силу Своєї Божественної природи, бо воскрес із мертвих. Кожен християнин у своєму житті йде тим самим шляхом. І, що б не зустрічалося нам на життєвому шляху, ми все можемо перемогти вірою у Воскресіння.

Розмірковуючи над таємницею Воскресіння, ми дякуємо Господу за все те, що Він посилав і посилає нашій Святій Церкві та благочестивому українському народу. Історія описує багато радощів і скорботи нашого народу, але й немало випробувань очікує нас ще попереду, та ми віримо, що Воскреслий Господь з нами. Він йде нам назустріч і простягає Свою Божественну руку допомоги у всіх обставинах. Через випробування і спокуси ми досягаємо свого воскресіння.

Цей рік для нашої Церкви і народу є багато в чому знаменним. Насамперед, хотілося б згадати сьогодні героїв Небесної Сотні, бо їх об’єднує віра у Бога та воскресіння України. Шевченкове слово, цитоване на вулицях і просякнуте духом Євангелії, додавало їм сили та мужності відчути себе народом гідним шани. Реальність чистої жертви вже воскреслої Небесної Сотні відкриває нові можливості нашого сьогодення. Пророчі передчуття жахливого терпіння в майбутній Україні та воскресіння народу Шевченко передав через зображення перших мучеників Церкви у поемі "Неофіти", бо у них бачимо сучасних воїнів вже Небесних Сотень. "Христові воїни святиє! І без огня, і без ножа Стратеги Божії воспрянуть. І тьми, і тисячі поганих перед святими побіжать. (...) Хвала! Хвала вам, душі молодиє! Хвала вам, лицарі святиє! Вовіки-віки похвала!".

Вже це одне вказує, що жертви складені на Голгофі Києва допомогли воскреснути Україні і докорінно вплинули на зміну долі синів нашого народу. Мільйони українців отримали можливість відчути подих воскреслої свободи, бо "з нами Бог" (Іс. 8-9) і водночас назавжди залишитися вірними Господеві та Україні.

Старання і тиск ворогів спричинити нове розділення нашої нації зустрілися з глибоко віруючими в Господа нашого Ісуса Христа мирянами та дуже свідомими і люблячими свою землю громадянами. Ця обставина є причиною нашого болю і переживань за благословенну долю молодої України. Тому у ці радісні пасхальні дні, прикрашені барвами небезпек і тривоги, Українська Греко-Католицька Церква у співслужінні з різними Церквами активно молиться за мир в Україні і надає посильну духовну допомогу всім потерпілим та страждаючим.

Я закликаю вас, дорогі мої, до молитви за тих, хто віддав життя за Український народ і хто сьогодні страждає поранений або залишився інвалідом від подій на Майдані. Ми закликаємо всіх приєднатися до посиленої молитви за воскресіння первісної єдності Церков Володимирового хрещення та народу і пам’ятати, що Воскреслий Христос є нашим Богом.

Нехай воскреслий Спаситель подасть нам сили творити добро ближньому, а Його благодать принесе нашій країні, нашому народові і Святій Церкві мир і спокій. Бажаю вам бути стійкими у святій вірі, мужніми, братолюбними, молитися і трудитися на благо нашої української землі, прославляти Господа за Його великі милості до нас і вірити з Ним у наше Воскресіння.

Благодать і мир воскреслого у славі Господа нашого Ісуса Христа нехай завжди перебуває у кожній вашій родині та на землі многостраждальної нашої Батьківщини - України. Амінь.
 

Воістину Христос Воскрес!

Правлячий Архиєрей Коломийсько-Чернівецької єпархії Єпископ Василій Івасюк

Дано дня 13 квітня у Квітну неділю 2014 року при катедральному соборі Преображення Христового м. Коломиї
Джерело: http://diocese.ko.if.ua