Великопосне Послання Архиєпископа і Митрополита Івано-Франківського
  • Чтв, 21/03/2013 - 11:10

Всечесні отці, преподобні монахи та монахині, дорогі семінаристи, возлюбленні брати і сестри у Христі!

Той факт, що ось ще ніби «вчора» всі ми з Вами тішились часом різдвяних святкувань, а вже сьогодні стоїмо на порозі Великого Посту, свідчить про швидкоплинність на скороминучість світу в якому живемо. Саме тому Церква, як добра та любляча мати, дбаючи про найвище добро нас усіх – про наше вічне спасіння та про те, щоб ми не загубились в бурхливому морі житейських турбот, протягом року встановила чотири пости - «духовні оазиси». Піст, який встановлений перед Пасхою, по особливому покликаний допомогти нам усім призупинитись і відпочити від швидкоплинного ритму, заданого споживацьким суспільством та за допомогою посиленої молитви, посту та діл милосердя заново віднайти своє справжнє (автентичне) місце серед Божого створіння та щоб разом з ним воістину возрадуватись подією Воскресіння. Час Великого Посту є насправді радісним часом, адже саме в ньому Свята Церква допомагає нам підготуватись до кульмінаційної події в житті кожної людини, – до Воскресіння Христового, в якому і через яке кожен з нас віднаходить не лише зміст багатьом свої труднощам, стражданням і поневірянням, але передусім зміст власного існування (буття).

В цьогорічному пастирському посланні на Великий Піст, бажаю в особливий спосіб наголосити на необхідності очищення та переосмислення нашого покликання та християнської віри, тому що саме від правдивого та правильного її розуміння залежить те, чи наші діла свідчитимуть про нашу живу віру. До перевірки нашої віри на її автентичність в цьому благодатному часі посту наштовхує нас усіх Папа-емерит Венедикта XVI, який проголосив 2013 рік, Роком Віри. В останні місяці свого Понтифікату він запросив нас усіх до кардинального навернення та очищення нашого життя від «мерзоти запустіння» та до плекання живої віри в Воскреслого, який воднораз є і Творцем та Справедливим Суддею.

Цей 2013 рік, з погляду поглиблення нашої віри та повернення до автентичного її втілення у повсякденному житті, для цілого нашого народу та Церкви  є важливим також і тим, що цього року ми відзначатимемо 1025-ліття Хрещення Русі-України. Мабуть найкращою підготовкою до відзначення цього важливого ювілею, буде належний іспит нашого сумління (індивідуального і колективного) в часі святої Чотиридесятниці перед Спасителем за те, наскільки наше оточення, - наші ближні і ціле створіння Боже-природа, відчуває що всі ми «у Христа хрестилися і у Христа зодягнулися»! Хочу поставити цей особливий акцент на важливості очищення нашої християнської віри також тому, що суспільство - в загальному і наші українські реалії - зокрема вже не перший рік сигналізують нам про (серйозний) занепад віри. Брак правдивої віри в Бога спричиняється до того, що ми втрачаємо розуміння нашого справжнього покликання в житті – співпрацювати для розбудови Царства Божого вже «тут і тепер»; і через те навкруги появляється стільки несправедливості, насилля, гріха та запустіння - руїни.

Дорогі в Христі, цьогорічний піст для усіх нас є важливим як з точки зору відродження нашого духовного життя так і з точки зору відновлення нашої Батьківщини. Тому з надією сподіваюсь, що Великий Піст 2013 стане переломним для цілого нашого українського народу.

Добробут та розквіт нашої Батьківщини пропорційно залежить від кожного з нас, від нашого навернення до Бога. Коли всі ми як нація перепросимо Творця за те, що не бережемо Ним даровану родючу землю, з її щедрими природними ресурсами, Всемилостивий Господь попри все може ще дати нам «шанс» побудувати міцну та процвітаючу державу.

До української сім’ї з особливою любов’ю хочу сказати: дорогі батьки, проведіть цей час посту так, щоб в нашого Отця Небесного навчитись бути правдивими батьками та його справжніми заступниками тут на землі! Лише Ваша правдива і жива віра, підсилена особистим щоденним прикладом, здатна запалити у Ваших дітях любов до Бога та всього ним створеного; чинячи так, зможете вберегти їх від споживацького світу та від тенет диявола.

Дорога молоде, до Тебе з надією та благанням звертаюсь: не дозволь сучасному світу вкрасти Твої найпрекрасніші роки та зруйнувати ще не побудоване Твоє майбутнє! Люба молоде, не бійся бути іншою, не бійся, щоб твоє життя було якісно іншим від сучасних модних тенденцій, які під виглядом мінливого щастя, намагаються переконати Тебе, що ціль життя полягає в розгнузданому та легкому житті, швидкій наживі та досягненні блискавичного успіху, що алкоголь та інші засоби, здатні зробити Тебе щасливою! Слухай свого серця і нехай спрага і жадоба Правди супроводжують Тебе впродовж цілого життя!

Не можу не звернутись і до найстарших вірних, наших батьків, до людей похилого віку: свята Церква звільняєВас від обов’язку постити, але не звільняє Вас від обов’язку очистити Ваші душі від всього того, що противиться Богові! Прошу Вас свідчити Вашим життям та ділитися Вашою мудрістю, здобутою впродовж Вашого життя з молодшими поколіннями; Ваша старість в очах Божих має своє велике значення!

Звертаюсь до Вас, возлюблені в Христі хворі та недужі. Дозвольте своїм словом обтерти Ваші сльози! Хочу втішити Вас цим посланням, прохаючи з любов’ю зносити Ваші терпіння. Проситиму в Ісуса терплячого для Вас полегшення, щоб дав Вам силу через Ваші недуги свідчити в світі про Таємницю життя, яке в очах Божих є безцінним. Чим більше Вам здається, що світ хоче Вас позбутись як непотрібного тягару, тим більше це означає, що він Вас дуже сильно потребує; потребує, щоб відчути близькість живого Христа, Який у Вашім тілі страждає!

Возлюблені в Христі брати і сестри, немає такого гріха, якого б Всемилостивий Господь не міг нам простити! Переступаючи поріг Великого Посту, перепросімо один одного за завдані кривди та шкоду! Бо перепросивши інших, ми зможемо почати нове життя, яке Господь через прощення у святій Тайні Сповіді нам прагне подарувати!

Нехай Всемилостивий Господь, дарує всім нам свої щедрі ласки для того, щоб ми гідно розпочали, терпеливо пройшли та переможно закінчили цьогорічний час Великого Посту! Всі зусилля, труднощі та поневіряння нам під силу: бо коли у серці Непереможне знамення-Хрест Христовий, а мета – Воскресіння з мертвих – то перемога обов’язково буде за нами, бо з нами Бог!

З АРХИЄРЕЙСЬКИМ БЛАГОСЛОВЕННЯМ,

† ВОЛОДИМИР (ВІЙТИШИН)
Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський УГКЦ

Джерело: http://if-eparchia.org.ua