Венделін, св.
  • Суб, 19/10/2013 - 22:58

Венделін  (550 р. - пом. 617 р.р.)  - католицький святий, місіонер, проповідував у південно-західній Німеччині.

Венделін за походженням був шотландцем або ірландцем, дуже високим і світловолосим. З 597 року і до своєї смерті був абатом бенедиктинського монастиря в Толае, в долині річки Саар, на території Трірського єпископства. Похований у місті Санкт-Вендель, названого на його честь, в базиліці Св. Венделіна.

Святий Венделін є святим покровителем пастухів, селян і орендарів. Зображується зазвичай з пастушою палицею в руці і в супроводі тварин.

Згідно з легендою, святий Венделін походив з шотландського або ірландського королівського роду, отримав хорошу освіту, проте вирішив присвятити своє життя служінню Господу. Повертаючись з паломницької мандрівки до Риму, додому, до Ірландії, Венделін натрапив в межиріччі Блізу і Саару на місця, які своїм спокоєм і красою підійшли йому для молитовного спілкування з Творцем. Тут же він зустрів якогось аристократа, який взяв Венделіна до себе пастухом. Однак благочестя і смирення святого так вплинули на цього дворянина, що він наказав побудувати для Венделіна скит поблизу одного з монастирів.

Джерело: Католицька енциклопедія