Венесуела: помер кардинал Хорхе Ліберато Уроса Савіно
  • Птн, 24/09/2021 - 12:01

Вислужений Архиєпископ Каракаса був госпіталізований наприкінці серпня з ускладненнями від Covid-19. До кінця свого життя він був близьким з народом у його стражданнях, закликаючи політиків разом докладати зусилля для того, щоб мирно подолати кризу.

У четвер, 23 вересня 2021 р., в столиці Венесуели місті Каракасі переставився до вічності кардинал Хорхе Ліберато Уроса Савіно, вислужений Архиєпископ Каракаса, якому кілька тижнів тому виповнилося 79 років життя. Наприкінці серпня він був госпіталізований у відділенні інтенсивної терапії однієї зі столичних лікарень. Кардинал Бальтасар Енріке Поррас Кардосо, Апостольський адміністратор Каракаса, оголосив дев’ятиденну жалобу. Тіло покійного перенесене до катедрального собору святої Анни.

Перед обличчям соціальної, економічної та політичної кризи в Венесуелі, кардинал Уроза постійно закликав «відкласти особисті інтереси та інтереси певної групи», щоби запобігти ще більшим стражданням народу, захищаючи право всіх разом трудитися над тим, щоби в мирний спосіб подолати існуючі конфлікти. Протягом свого життя та служіння він старався підтримувати єдність у суспільстві та в Церкві.

Біографічна довідка

Хорхе Ліберато Уроса Савіно народився в Каракасі 28 серпня 1942 року, де 16 серпня 1967 року став священиком. Захистивши докторат з богослов’я в Папському Григоріянському Університеті в Римі, був віце-ректором, а згодом – ректором семінарії святого Йосифа в Ель-Атілло та ректором міждієцезальної семінарії в Каракасі.

Святий Іван Павло ІІ у 1982 році призначив його єпископом-помічником Каракаса, а 1990 – Архиєпископом Валенсії. Папа Венедикт XVI 2005 року перевів його до Каракаса, а під час консисторії 24 березня 2006 року ввів до Колегії Кардиналів. Свого часу кардинал Уроса був членом Кардинальської Ради з вивчення організаційних і економічних проблем Святого Престолу, а також брав участь у Конклаві 2013 року, що обрав Папу Франциска.

З відходом до вічності кардинала Хорхе Уроси, який належав до грона виборців, Колегія Кардиналів нараховує 218 членів, між якими 121 з правом участі в конклаві.