Венесуельські єпископи просять дозволу на ввезення продуктів харчування та медикаментів
  • Втр, 03/05/2016 - 00:33

В умовах важкої економічної кризи в Венесуелі католицькі єпископи країни закликали уряд президента Мадуро дозволити Церкві завозити з-за кордону продукти харчування та медикаменти. Венесуела потерпає від тризначної інфляції, економічного спаду, дефіциту основних товарів та кризи влади.

27 квітня у своїй заяві венесуельські католицькі єпископи ствердили, що ніколи раніше країна не страждала від такої «крайньої нестачі основних продуктів харчування, товарів медичного призначення та ін.», все це супроводжується «зростом кількості убивств та нелюдських злочинів, перебоїв у постачанні електроенергії та води і глибокої корупції на всіх рівнях влади і суспільства».

У кризі, перш за все, звинувачують соціалістичний уряд Венесуели. З 2003 року контроль над цінами на близько 160 продуктів, в тому числі рослинну олію, мило та муку, призвів до того, що як тільки продукт появлявся в наявності, його ж одразу ховали з полиць магазинів, щоб препродати на чорному ринку за значно вищу ціну.

Єпископи нагадали уряду Мадуро його обов'язок «заохочувати всі форми допомоги своїм громадянам», щоб подолати дефіцит. Вони також відзначили, що «необхідно терміново дозволити всім приватним інститутам в країні, таким як Карітас чи іншим релігійним конфесіям (...), привозити їжу, медикаменти та інші необхідні товари від національних та міжнародних організацій, а також організувати розподіл постачання комунальних послуг з метою задоволення насущних потреб людей"»

Економічна криза призвела до процвітання контрабанди та чорного ринку. Минулого тижня збільшилася кількість грабежів в кількох містах після тривалих відключень електроенергії. Єпископи Венесуели також звернулися до «всіх тих, хто користується з дефіциту», спекулюючи на цінах та «тих, хто зловживає своєю владою, вимагаючи хабарів». «Така поведінка є морально неприйнятною і показує відсутність етичних цінностей в житті цих людей. Користування нестатками інших осіб з метою отримання прибутку є злочином, що несе за собою смертний гріх».

Єпископи також торкнулися питання законопроекту про амністію, яка була схвалена Національними зборами, однопалатним законодавчим органом Венесуели на чолі з опозицією. Мадуро відкинув законопроект. «Закон про амністію є національним і міжнародним протестом, який міг би  ослабити соціальну напруженість», - сказали єпископи. «Ігноруючи Національні Збори, ви ігноруєте і зневажаєте волю народу... Зараз настав час, щоб продемонструвати свій розум і встати на захист загального блага та справжніх інтересів кожного громадянина Венесуели».

Єпископи також закликали людей не дозволяти  «маніпулювати собою тими, хто запропонує змінити ситуацію за допомогою соціального насильства, а також  тими, хто закликає про відставку або змушує вас замовкнути погрозами... насильством...».

«Ми ніколи не повинні бути пасивними або конформістськими громадянами, але маємо усвідомити свою зрілість, тобто діяти мирно, але активно. Адже Євангеліє закликає нас діяти! І, як результат, ми станемо головними героями трансформації нашої історії та культури».