Верховний суд Індії визнав нелегітимними рішення шаріатських судів
  • Срд, 09/07/2014 - 20:10

Верховний суд Індії прийняв рішення, згідно з яким рішення шаріатських судів, а  також ті, що  виносяться муфтіями фетви не є легітимними юридичними актами. Суд ухвалив, що рішення шаріатських судів не можуть торкатися фундаментальних прав кого б це не стосувалось.

«Жодна релігія, в тому числі іслам, не може закликати карати людей на основі постанов, що не санкціонуються законом країни», - йдеться у рішенні Верховного Суду.

Згідно з судовою постановою, те чи інше рішення або фетва може стати настановою до дії для особи, яка за власною волею звернулася до шаріатского суду. Однак, воно не має загальної юридичної сили і не поширюється на інших мусульман.

Рішення винесено на основі клопотання, поданого індійським адвокатом ще в 2005 році. Основою для нього послужило рішення одного з шаріатських судів, що вимагало від жінки піти від чоловіка і дітей до власного свекра.

Адвокат запідозрив під усім цим недозволені стосунки сексуального характеру. У заяві також містилася вимога взагалі розпустити шаріатські суди. У задоволенні останнього пункту Верховний суд відмовив.