Верховний Суд Нідерландів дозволив лікарям піддавати евтаназії пацієнтів з деменцією
  • Чтв, 23/04/2020 - 16:48

Верховний Суд Нідерландів постановив у вівторок, 21 квітня, що лікарі можуть цілком законно проводити евтаназію пацієнтам із гострою деменцією, якщо пацієнт висловив таке бажання.

Раніше суди нижчої інстанції постановляли, що лікарі діяли невідповідно до законів, коли провели евтаназію 74-річній жінці, що страждала від гострої деменції, враховуючи також той факт, що жінці кілька разів вводили заспокійливе і фізично стримували під час процедури. Після того справу передали до Верховного Суду для подальшого роз’яснення у відповідності до закону про евтаназію, що дозволяє лікарям вбивати пацієнтів, які, на їхню думку, живуть в «невиносимих стражданнях».

Відповідно до місцевого законодавства, евтаназія є законною лише для тих пацієнтів з деменцією, котрі написали чи обговорили із своїм доктором про відповідно директиву.

Жінка, про яку йшлося у справі, противилась проведенню процедури, хоча й написала відповідну директиву чотири роки тому, просячи провести евтаназію замість того, щоб її поселили в будинок престарілих. У написаній директиві вона написала, що хотіла б «бути здатною вирішувати, перебуваючи при розумі, і тоді, коли, на мою думку, настане відповідний час».

Адвокати у суді аргументували, що спроба жінки відбиватись від лікаря вказувала на те, що вона могла передумати, однак не могла вербально сформулювати свого бажання.

Як зазначив др. Чарльз Камозі, професор Університету Фордхема у сфері біоетики, людина із гострою деменцією чи серйозним ушкодженням мозку не може виразити свою згоду на евтаназію, що означає, що власне лікар, котрий проводить евтаназію, визначатиме чи страждання пацієнта є достатньо нестерпними і гідними смерті.

«Лікарі не спроможні відповідно оцінити такий стан», - говорить др. Камозі. – «Дослідження за дослідженнями показують, що лікарі оцінюють якість життя своїх пацієнтів набагато гірше, аніж самі пацієнти. Лікарям здається, що пацієнти потребують більшої якості життя, аніж тривалості, а дані від пацієнтів говорять про цілком протилежне».

Замість того, щоб розширювати можливості для евтаназії, др. Камозі вважає необхідним для Нідерландів збільшити кількість опікунів для пацієнтів із деменцією та підтримувати сім’ї, в яких є особи, хворі на деменцію, інформує CNA.