Верховний суд США постановив карати організації за відмову брати на роботу представників ЛГБТ, це може торкнутися і церков
  • Чтв, 18/06/2020 - 17:13

В понеділок ввечері, заголовки головних світових новинних видань замайоріли новиною про «історичну» перемогу ЛГБТ-спільноти в Верховному Суді США.

Прецедент дійсно матиме великі наслідки для США, особливо для юридичних осіб, що працевлаштовують працівників. Церкви не виключення.

Отже, Верховний суд віддав перемогу ЛГБТ-спільноті у суперечках, які точилися навколо так-званого «сьомого розділу» Закону про громадянські права, в якому йдеться про заборону дискредитації громадян, через їхню біологічну стать, расу, колір шкіри, релігію чи національне походження.

Тобто, в законодавстві про громадянські права повністю відсутня ЛГБТ-термінологія, така як «гендер», «трансгендер» та «орієнтація», а, отже, закон в даному випадку не захищав інтереси представників ЛГБТ.

В останні роки, саме навколо «сьомого розділу» точилися різні трудові та судові суперечки. Очевидно, що суди, опираючись на існуюче законодавство, ставали на сторону працедавців, а не звільнених працівників, які наголошували на тому, що їх звільнення незаконне, адже воно було зроблено через їх орієнтацію.

Щоб винести рішення на користь ЛГБТ-спільноти, судді Верховного суду вдалися до гіпотетичного розбору вигаданих ситуацій, коли, наприклад, на роботу прийшли влаштовуватись два чоловіка, але один з них, за біологічною статтю є жінкою (тобто він трансгендер). Коли працедавець надає перевагу чоловікові традиційної орієнтації, він дискримінує іншого не просто за ознакою сексуальної  орієнтації (адже закон цього напряму не забороняє), але й за ознакою біологічної статі, адже чоловік є трансгендером, його біологічна стать є жіночою, саме це, гіпотетично, і не подобається роботодавцю.

Саме таке «широке» тлумачення закону, дозволило суду задовольнити позови ЛГБТ-спільноти та створити прецедент, який, фактично, зобов’язує всі суди, в майбутньому, задовольняти подібні позови на місцях.

"Роботодавець, який звільняє фізичну особу лише за те, що вона є геєм чи трансгендером, нехтує законом" – заявили судді Верховного Суду США.

Особливе занепокоєння викликає те, що ця норма закону стосується в тому числі і релігійних організацій. Тобто, якщо на посаду в церкві буде претендувати гей або лесбіянка, а церква відмовить в працевлаштуванні через орієнтацію кандидата. В разі, якщо така особа звернеться до суду, на церкву будуть накладені санкції та церкву зобов’яжуть прийняти на роботу такого кандидата.

Але не всі члени Верховного суду згодні з таким трактуванням. Суддя Самуель Еліто заявив, що «судова більшість зайшла надто далеко», а рішення суду він назвав «законодавством» (мається на увазі, що суд перевищив свої повноваження та в цьому випадку перейняв роль Конгресу  США ).

Інший суддя Верховного суду Бретт Кавано висловив аналогічний аргумент: "Відповідно до розподілу повноважень, вносити зміни до «сьомого розділу» може виключно Конгрес США або Президент, а не Суд".

Очікується, що тепер, по всій країні, будуть реєструватися тисячі позовів проти працедавців зі звинуваченням про дискримінацію (як на етапі прийняття на роботу так і на етапі звільнення), через сексуальну орієнтацію позивачів.