Верховний Суд США виніс рішення на користь пекаря, котрий не хотів пекти весільний торт для геїв
  • Пон, 04/06/2018 - 19:21

Сьогодні вранці, 4 червня, Верховний Суд виніс рішення на користь пекаря з Колорадо, котрий відмовився пекти весільний торт для одностатевої пари в 2012 році. 7 із 9 суддів проголосували на користь пекаря. Таким чином ця справа може стати переломним моментом для свободи релігії і совісті.

Розгляд справи пекарні «The Masterpiece Cakeshop» розпочався ще у 2012 році, коли власника Джека Філліпса двоє чоловіків попросили спекти для них весільний торт. Він пояснив одностатевій парі, що не може обслуговувати їхнє весілля, оскільки це суперечить його християнському віруванню. Він розповів, що також відмовився спекти схожі торти на Хеллоуін, холостяцькі вечірки, розлучення, торти із вмістом алкоголю та такі, що містили атеїстичні елементи.

Пара гомосексуалістів подала скаргу на пекаря до Комісії прав громадян штату Колорадо. Комісія видала наказ Філліпсу обслуговувати одностатеві весілля і пройти антидискримінаційний тренінг, інформує CNA.

Після численних слухань в різних інстанціях, де постанови видавали не на користь Філліпса, він подавав апеляції. Верховний Суд штату Колорадо відмовлявся розглядати цю справу.

Власник пекарні розповів, що відкрив свій бізнес з метою поєднати свою любов до процесу випікання і до мистецтва. «Я не відкрив свою справу для того, щоб заробити купу грошей. Я відкрив цю справу для того, щоб створювати своє мистецтво, займатись моєю улюбленою випічкою і служити Богові, якого я люблю», - розповів він минулого року у вересні.

Впродовж розгляду згаданої вище справи Філліпс втратив близько 40% свого доходу і більше половини працівників. Після відмови випікати торт для гомосексуалістів Джек і члени його родини почали отримувати погрози.

«У вирішенні цієї справи йдеться не лише про те, чи повинен Джек Філліпс спекти цей торт», - йдеться у заяві Конференції єпископів США.- «Йдеться про свободу жити відповідно до своїх релігійних переконань у щоденному житті, і таким чином поширювати загальне добро».

«Це рішення може стати однією із найважливіших справ Першої Поправки щодо свободи слова і віросповідання впродовж цього століття», - зазначив у вересні минулого року республіканець Майк Джонсон під час прес-конференції в Капітолії.