Вертеп з Скурелле на площі Св. Петра
  • Пон, 02/12/2019 - 13:53

5 грудня о 16:30 год. на ватиканській площі Святого Петра відбудеться урочисте відкриття різдвяної шопки та запалення вогнів на 26-метровій ялинці, привезеній з італійського містечка Альтіпіано-ді-Азіаго (провінція Віченца).

Ясла виготовили жителі маленького села Скурелле, розташованого на півночі країни, в області Трентіно-Альто-Адідже. Ідея реалізації вертепу народилася більше 20 років тому. Місцевий комітет, що займається збереженням місцевих традицій, запросив до співпраці всіх жителів села, підприємців, членів добровільних пожежних загонів і парафіяльних груп. Багато з них пожертвували сімейні реліквії, пов'язані з життям і роботою предків. 23 скульптури натуральної величини повністю зроблені з дерева і одягнені в спеціально зшитий для них одяг початку XX століття. Над особами персонажів трудився місцевий художник Фелікс Дефлоріан разом зі своїми дітьми - Тіціано і Марією Розою. Серед учасників сцени Різдва - типові представники північних областей Італії того часу: мандрівний продавець книг і релігійних газет, дівчина, яка традиційним способом виготовляє сир, жінка, що пряде шерсть. У композиції вертепу є також згадки про стихійне лихо, що обрушилося на регіон в минулому році: зламані гілки, розкидані стовбури і коріння дерев.

Різдвяна ялинка і шопка будуть перебувати на площі Святого Петра до свята Хрещення Господнього, яке цього року відзначатиметься 12 січня.