«Веселі канікули з Богом» у Нововолинську
  • Птн, 28/08/2015 - 22:06

Як відомо, літо у більшості людей асоціюється з канікулами та відпочинком. Саме для цього Церква розробляє різноманітні програми, які мають на меті поєднати між собою відпочинок з духовними науками, розмовами, які проводять відповідно вишколені священики, катехити або аніматори. Серед них найбільшу популярність мають літні християнські табори, у яких чи не найкраще поєднуються усі елементи повноцінного дозвілля. Одними з таких є «Веселі канікули з Богом» - денні дитячі табори на парафіях УГКЦ.

      Саме «Веселі канікули з Богом» відбувалися на парафії Свв. Верх. Апп. Петра і Павла УГКЦ у Нововолинську з 10 по 16 серпня 2015 р. Б. Організаторами дитячого християнського дозвілля стали парох о. Володимир Кметь та аніматори Іванка Цюник і Тетяна Чмух. Участь у таборі взяло 27 дітей віком від 5 до 14 років.

      Кожен день маленькі таборяни розпочинали зі Святої Літургії, яку супроводжували своїм співом. Діти розподілили між собою обов’язки щодо Богослужіння – хлопчики по черзі прислуговували біля вівтаря та читали Апостол, а дівчатка співали. Опісля Служби Божої о. Володимир Кметь проводив для діток катехизацію на тему «Святий Дух та Його плоди». Протягом тижня учасники табору знайомилися з християнським милосердям, лагідністю, миром, добротою, любов’ю, здержливістю, терпеливістю, радістю, лагідністю та вірою. Завдяки науці о. Володимира, дітки дізнались, що милосердя - це особливе почуття до бідних та знедолених, яке виражається у потребі допомогти кожному, хто є у потребі, воно є втіленням високої любові до ближніх. Цікавою була катехизації про радість, адже у багатьох вона асоціюється з розвагами і веселощами, а насправді ми повинні мати радісне серце з того, що є дітьми Божими. Учасники табору дізнались про сім діл милосердя для душі і тіла, навели приклади цих плодів Святого Духа із власного життя, а також познайомились з безмірним особливим милосердям Господа нашого Ісуса Христа. Навіть останній грішник має шанс опинитись під Божою опікою. Головне - довіряти Богові. Також до нашого табору декілька разів завітав о. Володимир Улян, адміністратор храму УГКЦ у смт. Стара Вижівка, який співслужив Святу Літургію та спілкувався з дітьми.

     Звісно, що «Веселі канікули з Богом» не могли обійтися без веселих ігор, естафет, квесту, конкурсів та бансів, які відбувалися на церковному подвір’ї. Задля більшої цікавості під час ігор, діти поділилися на дві команди, обрали капітанів, вигадали назви та гасла для команд, а також намалювали свої герби. Отже, у таборі з’явилися команда «Патріоти» (свою назву діти пояснили, що таким чином хочуть підтримати наших військових, які захищають Україну на Сході) та команда «Літургійці» (назва асоціюється з Святою Літургією та її обрядом). Під час перебування в таборі, учасники залюбки вчили християнські пісні, а дитячу пісеньку «Всюди я з Ісусом не боюся йти» обрали за гімн. Не обійшлося і без проведення вільних ігор, адже завдяки підтримці ВОБФ «Карітас-Волинь» дітки мали можливість бавитись в бадмінтон, теніс, складати різноманітні пазли, грати в розвиваючі ігри. Радісним сюрпризом від о. Володимира Кметя став іграшковий автомобіль, на якому діти мали змогу кататися під час вільних ігор.

      Свої творчі здібності таборяни проявили на щоденних майстер-класах, які для них проводили аніматори. Учасники «Веселих канікул з Богом» дізналися та освоїли основи петриківського розпису, навчилися декорувати рамки для іконок за допомогою круп, виготовляли м’яку іграшку у стилі Tilda (голуб миру), декоративні ангелики у стилі Vintage, а також сувеніри (сердечка та подарункові коробочки) у техніці оригамі. Цікавим для усіх виявився кулінарний майстер-клас з приготування фруктового коктейлю, який діти назвали «Веселі канікули». Ділитися враженнями від подій в таборі дітвора мала можливість під час спільних перекусок та смачних обідів, які з любов’ю готувала наша парафіянка п. Віра Подруцька.

      Тижневий табір закінчився у неділю святковою Божественною Літургією, після якої парох о. Володимир подякував діткам за участь та подарував м’які іграшки, іконки та солодощі. Дітлахи, в свою чергу, порадували присутніх співом пісень, які вони вивчили в таборі. Також на церковному подвір’ї була організована виставка робіт, які діти виготовили своїми руками під час майстер-класів.

      Швидко проминув тиждень «Веселих канікул з Богом», але, сподіваємось, що в кожному дитячому серці табір залишив по собі відчуття Господньої любові та ласки. Кожен захід дня супроводжувався молитвою. Адже понад усе прагнемо, щоб через Літургію, катехизацію, пісні, дозвілля та гуртки діти зрозуміли, що Бога можна знайти усюди...

     Організатори висловлюють щиру подяку ВОБФ «Карітас-Волинь» за за люб'язно надане матеріальне забезпечення (іграшки, канцтовари, друк для потреб табору, посуд, елементи для декору та майстер-класів). 

Підготувала аніматор Тетяна Чмух