«Вибери життя»: Глава УГКЦ у 93-й день війни закликав всіх людей доброї волі стати на бік України
  • Птн, 27/05/2022 - 18:19

Закликаю всіх людей доброї волі стати на бік України. Немає третьої позиції: ти захищаєш або людину та її життя, або вбивцю, агресора і те, що несе смерть. Я сьогодні запрошую кожного, хто мене чує, зробити правильний вибір. Христос каже: «Вибери життя!». Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у своєму щоденному воєнному зверненні у 93-й день протистояння України російській військовій агресії.

«Упродовж останнього дня та цієї ночі знову весь схід і південь України був у вогні. Ворог потужно наступає на Луганщину, – зазначив Глава Церкви і запевнив: – Наші молитви сьогодні особливо линуть до Сєвєродонецька, до наших військових, які мужньо обороняють Батьківщину на Харківщині, до наших захисників, які грудьми боронять південь України на Херсонщині, у Запорізькій області».

«Ворог поновлює обстріли мирних міст і сіл України, стираючи їх із лиця землі. Впродовж останньої доби знову загинуло багато людей в Україні. Особливо зухвалим був обстріл мирного Харкова, у якому загинуло щонайменше восьмеро людей і було багато поранених. Ми, християни, та люди доброї волі огортаємо своєю любов’ю, повагою, молитвою, працею, допомогою всіх тих, що потерпають від цієї жахливої війни», – констатував Предстоятель.

Продовжуючи роздуми над «чужими» гріхами, Блаженніший Святослав роздумував над черговим – гріх обороняти.

Він зауважив, що християни вірять в Бога і Спасителя, який є джерелом життя, який дбає про людину і назвав себе Добрим Пастирем. Моральним обов’язком кожного християнина, наголосив Глава УГКЦ, є захищати життя від зачаття до природної смерті людини.

«Коли хтось обороняє щось інше, зокрема те, що вбиває, нищить, руйнує людське життя, той стає співучасником вбивства, злочину, руйнування, тобто гріха, насіння смерті», – підкреслив Предстоятель.

«Ми в Україні переживаємо тепер справді трагічні часи – ми обороняємо життя, – констатував Глава УГКЦ і додав: – Українське військо захищає життя і мир звичайних, цивільних людей. Тому абсолютно не прийнятною є поведінка людей, які обороняють, виправдовують тих, хто несе смерть, які благословляють війну, зокрема війну в Україні, заохочують до неї і сприяють їй».

На його переконання, сьогодні сумління кожної чесної людини – на боці стражденних людей в Україні. Бог благословляє тільки таку діяльність, яка обороняє людину. Тому сьогодні дуже образливою для нас є політика, чи то церковна, чи міжнародна, яка захищає та підтримує інтереси агресора.

«Боже, благослови Україну! Боже, благослови наше українське військо! Боже, утри сльози дітей, матерів, вдів, сиріт, усіх тих, що змушені сьогодні покинути дім, Батьківщину. Боже, збери назад дітей України на їхній, Тобою даній і благословенній, українській землі. Боже, благослови наш багатостраждальний народ!» – просить духовний лідер українців.