Віце-прем’єр Болгарії прилюдно назвав Московського патріарха агентом КГБ
  • Птн, 09/03/2018 - 12:59

Віце-прем’єр Болгарії Валерій Сімеонов в ефірі болгарського телеканалу БНТ назвав патріарха Московського Кіріла агентом КГБ і цигарковими митрополитом Росії, повідомляє російська служба Радіо Свобода.

У цей спосіб Сімеонов прокоментував заяви патріарха Кіріла, який заявив про своє розчарування новими інтерпретаціями події, пов’язаних з визволенням Болгарії від турецького панування у другій половині ХІХ століття.

Сімеонов також звинуватив патріарха Кіріла в участі в нелегальному ввезенні в Болгарію цигарок. «Це не православний духівник. Це – агент Міхайлов, агент другого ґатунку радянського КГБ», - заявив болгарський високопосадовець.

В часі свого візиту в Болгарію глава РПЦ висловив невдоволення промовою Президента Болгарії Румена Радева підчас торжеств з нагоди 140 річниці звільнення від турецького ярма. На думку Кіріла, Радев замало наголосив роль Росії у перемозі над Османською імперією.

У своїй промові Радев висловив подяку від імені своєї країни народом, чиї представники були у складі російської армії, що визволяла Болгарію, росіянам, румунам, фінам, українцям, білорусам, полякам, латишам, сербам, чорногорцям. Більшість болгарів вважають висловлювання патріарха Кіріла з цього приводу неприйнятним.