Від Благовіщення в УГКЦ стануть обов’язковими до виконання Канони партикулярного права
  • Срд, 04/04/2018 - 22:16

У суботу, 7 квітня 2018 року, в Українській Греко-Католицькій Церкві почнуть діяти Канони партикулярного права, які затвердив Синод Єпископів УГКЦ, що відбувся у Львові-Брюховичах 3 - 12 вересня 2017 року. Канони повинні бути пильно і ретельно дотримувані всіма вірянами в єпархіях та екзархатах. Про це зазначається у Декреті, даному в Києві, при Патріаршому соборі Воскресіння Христового, у вівторок, 3 квітня 2018 року.

«Синод Єпископів УГКЦ, що відбувся у Львові-Брюховичах 7 - 14 вересня 2014 року, затвердив терміном на три роки документ “Канони партикулярного права УГКЦ”. Ці канони виражають не всю правову спадщину нашої Церкви, а лише ту її частину, до якої відсилає загальне законодавство. Однак, беручи до уваги, що завершується трирічний термін ad exsperimentum дії Канонів партикулярного права УГКЦ, Синод Єпископів УГКЦ, що відбувся у Львові-Брюховичах 3 - 12 вересня 2017 року, затвердив зміни до таких канонів цього права: 10, 21, 23, 40, 46, 56, 57, 65, 85, 88, 98, 114 — і затвердив Канони партикулярного права в цілому», — йдеться у Декреті.

У ньому також зазначається, що для виконання основного завдання — опрацювання повноцінного збірника помісного права УГКЦ — Синод Єпископів дав свою згоду на заснування робочої групи під керівництвом голови Канонічного відділу Патріаршої курії владики Євгена (Поповича), Архиєпископа і Митрополита Перемишльсько-Варшавського.

Варто додати, що право автентичного тлумачення канонічних норм цього партикулярного права належить Синоду Єпископів УГКЦ, Отцю і Главі УГКЦ за порадою Постійного Синоду в період між Синодами Єпископів.