Від четверга припиняє діяти звільнення від обов'язкової участі в Недільній Літургії для вірних РКЦ в Україні
  • Втр, 22/06/2021 - 12:22

Комунікат про скасування звільнення (диспенсації) вірних від обов’язкової участі у Недільних Месах на період пандемії

Дорогі Брати та Сестри, кільканадцять останніх місяців стали для нас складним періодом, пов’язаним із загрозою Covid-19. Ми можемо бути вдячними Богові, а також державній та місцевій владі за те, що ми мали доступ до наших храмів ввесь цей час. Як пастирі, ми дуже вдячні багатьом відданим священикам, богопосвяченим особам та членам рухів і спільнот, які докладали максимум зусиль, щоб кожен потребуючий міг відчувати Божу благодать та турботу Церкви.

Багато з нас зауважило цінність сучасних засобів комунікації, які дозволили нам єднатися з вірними, які зібрались на Літургію в храмі. У той же час ми зауважили, що існує велика різниця між участю в богослужіннях за посередництвом Інтернету та фізичною присутністю на Євхаристійній Літургії.

Аналізуючи поточну епідеміологічну ситуацію, вважаємо, що звільнення від фізичної участі у Святій Месі в неділю та урочистості, яке було дане на початку епідемії, повинно бути скасованим від 24 червня 2021 року. Звичайно, існує звільнення від обов’язку участі у Святій Месі в разі хвороби або ж іншої серйозної перешкоди. У такій ситуації людина не чинить смертного гріха і не втрачає відносин з Богом.

Тому закликаємо всіх вірних Католицької Церкви повернутися до Джерела Благодаті. Бог любить кожного з Вас і хоче дарувати кожному свою любов. Багато з нас, особливо молодь та діти, виходять з епідемії з духовними ранами. Ізоляція сприяла допущенню численних загроз, особливо тих, які приносить Інтернет. Бог чекає кожного з Вас зі своїм прощенням і даром нового життя.

Закликаємо всіх повернутися до життя в Божій благодаті через участь у Святих Таїнствах. Особливо просимо, щоб усі, хто може, повернулися до фізичної участі у Святій Євхаристійній Літургії. Наш Господь сказав:

«Істинно, істинно говорю вам: Якщо не споживатимете Тіло Чоловічого Сина й не питимете Його Кров, не матимете життя в собі. Хто Тіло Моє їсть і Кров Мою п`є, той живе життям вічним, і Я воскрешу його останнього дня. Бо Тіло Моє – їжа правдива, і Кров Моя – правдивий напій» (Йн 6,53-55).

Єпископи Римсько-Католицької Церкви України

19 червня 2021 року