Від послання «Церква в Європі» (Ecclesia in Europa) до Року віри
  • Втр, 25/06/2013 - 18:16

«Після вступу багатьох країн, проект Європейського Союзу необхідно відродити згідно духу, який був під час її заснування. В основі аналізу ключових моментів у будівництві Європи, ми повинні задати собі наступні питання: яке покликання Європи сьогодні? Від якої Європи походимо? Яку Європу нам пропонують? Якою ми хочемо бачити Європу?».

Так кардинал Роже Ечегерай, заступник декана Колегії кардиналів і почесний президент Папської ради справедливість і мир, зазначив у своєму листі до агенції SIR з нагоди 10-ліття послання «Церква в Європі».

Для кардинала, «завдання такого перегляду не стосується тільки відповідальності, вона зачіпає всіх громадян та всі установи. Необхідно, перш за все, подолати розкол, який утворився між елітою і широкою громадськістю в Європі. Яким чином пробудити в наших різних народах, ентузіазм за справу Європи та ідею братерства серед всіх? Це велика мета, яку ми повинні ставити перед собою сьогодні». «Стара Європа», як багато хто тебе так називає, ти не знаєш ні твого віку, а ні твоїх розмірів! І сам я не в змозі перерахувати всі твої коріння та накреслити твої кордони. Виснажена демографічним спадом, - додає кардинала - і загрожувана відродженням нових націоналізмів. Будь ласка, не опускай своїх рук, які несуть відбиток того, що вже зроблено твоїми «батьками-засновниками».

Європа може бути нестерпною через технократичне походження її інститутів, які є занадто далекі від повсякденного життя громадян. Якщо сьогодні Європа витворилася сама для себе, навколо ідей миру, тепер вона повинна сформуватися для всієї планети. Ми не повинні мати страх діяти широко, всі разом! Європа не є просто так, але необхідна всім нам.

Блаженний Іван Павло II явно говорив про свою «мрію Європи». Після розмови про Європу націй, культуру та мир, свободу і відповідальність, про Європу для молодих людей, він сказав: «Європа, що я маю на увазі є політичною цілісністю, а радше духовною, в якій християнські політики усіх країн діють зі свідомістю людського багатства, що віра приносить з собою: чоловіки і жінки, які прагнуть зробити плідними дані цінності, поставивши себе на службу для «Європи людини», на якій сяє Боже обличчя».

Джерело: http://www.iupax-ugcc.org