Відбулась I Всеукраїнська проща медичних працівників
  • Пон, 30/09/2013 - 12:27

28 вересня 2013 року, під гаслом «Моє милосердя міняє світ», відбулася I Всеукраїнська проща медичних працівників до храму Святого Пантелеймона, що у с. Шевченкове на Івано-Франківщині. Паломництво, яке відбулось з ініціативи Комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я, очолив Преосвященний владика Тарас Сеньків, Апостольський Адміністратор Стрийської єпархії УГКЦ.

В часі Літургійної проповіді владика Тарас розважав над чеснотою милосердя, яка повсякчас має супроводжувати медичного працівника і бути стилем його життя, як «здійснення Божої любові, практичне здійснення любові», зазначаючи, що милосердя є чеснотою Божою, «бо Він (Бог) перший виходить на зустріч людині, як Бог милосердний».

«Милосердя – це є здійснення найвищої соціальної справедливості, тому то милосердя міняє світ, бо приносить радість, приносить свідомість присутності Живого Бога», - сказав єпископ, ставлячи за приклад вчинки, якими людина виявляє свою небайдужість до чиєїсь проблеми та, які є також «критерієм оцінки праведності або грішності людини».

Ставлячи за приклад служіння цілителя влкмч. Пантелеймона, владика Тарас звернувся до медиків такими словами: «Дорогі мої працівники Охорони здоров’я, а хто ще більше як ви присутній у житті людини від її народження, аж до її смерті. І не від кого, як від вас, очікують ті, хто спішить до вас, цієї радості. То не означає, що маєте усунути з життя біль, страждання чи усунути смерть. Але, як то важливо, передовсім принести людині дар радості, що розділяєте її біль і страждання, дух солідарності, дух людської доброти, дух людського благородства».

«Тож, дорогі прочани, дорогі медики, зичу вам і прошу об’єднатися отою спільною молитвою до Христа про цю ласку. Щоби кожен з нас, кожного вечора, лягаючи спати, міг свідомо собі сказати: «Я слуга негідний зробив те, що мені належало». І прожити своє життя в повноті радості, котра є більша, як ті терпіння, щоденні жертви, клопоти. Котра стимулює завтра встати і знову продовжувати своє життя, як суцільне діло милосердя» - звернувся на завершення проповіді до прочан Преосвященний владика Тарас Сеньків.

Після Літургії відбувся Чин освячення води, а потім, на подіумі біля храму, проходили розважання на духовно-етичні теми зі сфери діяльності медичного працівника. Далі слідувала праця в групах, підсумки від модераторів груп, Молебень, мирування та благословення на дорогу.

Варто зазначити, що у паломництві взяли участь сорок один капелан УГКЦ із чисельно присутніми працівниками медичних установ, в яких провадять своє душпастирське служіння.

Прес-служба Стрийської єпархії