Відбулась ІІ Всеукраїнська проща духовенства УГКЦ
  • Чтв, 30/05/2013 - 18:25

29 травня 2013 року, в м. Перемишляни, що на Львівщині, відбулась ІІ Всеукраїнська проща духовенства УГКЦ, присвячена четвертій річниці проголошення блаженного священномученика Омеляна Ковча покровителем душпастирів УГКЦ.

Цьогоріч прощу очолив Архиєпископ Томас Едвард Галліксон, Апостольський нунцій в Україні, у співслужінні з єпископами УГКЦ: владикою Ігорем Возьняком, Архиєпископом і Митрополитом Львівським, владикою Василем Семенюком, Архиєпископом і Митрополитом Тернопільсько-Зборівським, владикою Тарасом Сеньківим, Апостольським Адміністратором Стрийської єпархії, владикою Йосифом Міляном, Єпископом-помічником Київської архиєпархії, владикою Венедиктом Алексійчуком, Єпископом-помічником Львівським.

 

Проща розпочалась молебнем до блаженного священномученика Омеляна Ковча в храмі Святого Миколая, де впродовж 1922-1943 років провадив своє душпастирське служіння о. Омелян.

 

Після молебня колона священиків на чолі з єпископами вирушила до пам’ятника о. Омеляну Ковчу, де зустрілась із зустрічною колоною кількох сотень священиків, що рушили від храму Святого Володимира, блаженного священномученика Омеляна Ковча.

 

Відтак, о. Юрій Олійник, секретар-архівіст Стрийської єпархії, зачитав біля пам’ятника блаженному «Іспит совісті о. О.Ковча», слова якого є актуальними для призадуми кожного ієрея над своїм священичим служінням.

 

«Феномен блаженного Омеляна в тому, що він був спроможний та здатний на великі речі», - такими словами звернувся до священиків владика Венедикт, акцентуючи на важливості щоденного іспиту совісті для кожного священика в його духовному зрості. Єпископ закликав духовенство до праці над собою через особисте пізнання себе перед Богом і виявлення причин своїх упадків, ставлячи за приклад священиче служіння та подвиг віри о. Омеляна Ковча.

 

Після слів єпископа колона духовенства вирушила до храму Святого Володимира, блаженного священномученика Омеляна Ковча, де відбулась Архиєрейська Божественна Літургія, яку своїм співом провадила хорова капелла «Дударик» м. Львів.

 

«Сьогодні стоїмо численно у священицькому зборі перед престолом Всевишнього. І це – дуже добрий момент, щоб з’єднатися воєдино нашим молінням, підносячи благання до милосердного Бога в намірі потреби нашої Церкви, наших вірних та особистої необхідності», - звернувся в часі проповіді до присутніх учасників паломництва владика Ігор Возьняк. Архиєрей, аналізуючи життєвий і священичий шлях о. Омеляна, відзначив його подвиг особистої жертви та самопосвяти Церкві.

 

«Блаженний отець Омелян Ковч, покровитель священиків нашої Церкви, гіднний взірець священика, багато страждав, не нарікав, не звинувачував Боже Провидіння, що він, вірний друг Христа, ніс непосильні випробовування та тяжкий хрест. Чинив це із радістю, а не зітхаючи, бо пам’ятав, що за рани й терпіння прийде вічна нагорода. Тому радіємо тим, що маємо такого великого Покровителя й Заступника перед Богом, який знає наші потреби й представляє їх Господові. Блаженний отче Омеляне Ковче, випроси від Господа для нас, священиків, гідно верстати нашу священицьку путь!», - сказав на завершення владика Ігор.

 

По завершенні Літургії Преосвященний владика Тарас Сеньків подякував присутнім Архиєреям і священикам за їхнє свідчення приналежності до Церкви Христової через участь у цій прощі. Також владика сказав, що «серед тих важливих чеснот, якими був наділений блаженний Омелян Ковч, мусимо сьогодні винести бодай одну. Пропоную застановитися над тим, що отець Ковч ніколи ні до чого не був байдужим. Сьогодні, коли так бракує відважних людей, не будьмо байдужими!» - закликав єпископ.

 

Після своїх слів владика Тарас подарував Апостольському нунцію - Томасу Едварду Галліксону, єдину в своєму екземплярі, ексклюзивно написану ікону блаженного священномученика Омеляна Ковча. Архиєпископ Томас Едвард Галліксон, в свою чергу, також звернувся до присутніх священиків із коротким словом, в якому звернув увагу на особу блаженного священномученника Омеляна, який «представляє для кожного з нас не лише виклик, щоб краще виконувати наше священицьке служіння, але, завдяки його близькості, він представляє собою також джерело надії для нас в щоденній боротьбі цілковито жити священицькими чеснотами». Також нунцій запевнив усіх в Апостольському благословенні Папи Франциска.

 

Слова вдячності пролунали і до всіх хто сприяв в організації та безпосередньо прийняв участь в ІІ Всеукраїнській прощі духовенства УГКЦ, а саме до представників місцевих органів самоврядування, організаторів паломництва, капелли «Дударик», семінаристів Львівської Духовної Семінарії Святого Духа, які співали молебен до блаженного священномученика.

Прес-служба Стрийської єпархії