Відбулась перша Всеукраїнська проща волонтерів до Зарваниці
  • Пон, 01/08/2022 - 14:15
В останню суботу липня Марійський духовний центр у Зарваниці зібрав волонтерів Карітасу та інших церковних структур і гуманітарних штабів УГКЦ, які здійснили прощу, щоби оновити свої духовні сили та спонуки для вимогливого та надзвичайно важливого служіння.

«Це стало унікальною нагодою, щоби молитися за мир в Україні, щоби віддати себе та свої сім’ї, наші структури та всю Україну під покров Пресвятої Богородиці», – зазначив о. Роман Демуш, душпастир в катедральному соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці в Тернополі, розповідаючи про першу Всеукраїнську прощу до волонтерів до Зарваниці. Священик є координатором гуманітарного штабу при катедрі, який разом з «Карітас Тернопіль» був співорганізатором цього паломництва, що в суботу, 30 липня 2022 р. зібрало приблизно 300 волонтерів з різних міст України.

Програма прощі передбачала пішу ходу до святині. Далі урочисту архиєрейську Божественну Літургію відслужив Тернопільсько-Зборівський Архиєпископ-митрополит Василій Семенюк. По-обіді відбувся форум Соціального служіння на тему «Робимо добрі справи та перемагаємо. Соціальне служіння в умовах війни». Його учасники мали нагоду обговорити такі теми, як «Надія, до якої нас кличе Господь», «Солідарність з убогими, потребуючими та постраждалими від війни», «Використання неформальної освіти у роботі з дітьми та молоддю» та «Волонтерство та вигорання». Проща завершилася молитвою Хресної дороги в намірі миру.

 

«Серед наших волонтерів є чимало внутрішньо переміщених осіб. Усі ми за ці п’ять місяців доволі виснажені. Тому важливо черпати духовний ресурс у правильних місцях», – підкреслює о. Роман Демуш, вказуючи на те, що проща стала нагодою для того, аби відновитися через участь у Святих Тайнах, та можливістю побути разом, унікальною можливістю зустрітися працівникам різних гуманітарних штабів.

Під час форуму соціального служіння отець Роман доповідав на тему надії. В коментарі для Радіо Ватикану – Vatican News він підкреслив, що «надія є тією чеснотою, яка допомагає нам у ці непрості часи прямувати вперед та жити». «Надія на щось дуже справжнє, перемогу добра над злом, світла над темрявою, правди над брехнею, надія і певність у цьому тримає нас і дає нам ресурс та можливість прямувати вперед», – підкреслив священик.

 

Отець-доктор Іван Січкарик з Тернопільсько-Зборівської Архиєпархії в коментарі для нашої редакції підкреслив, що протягом цих місяців до гуманітарних штабів при парафіях та при осередках Карітасу кожного дня приходять волонтери – молодь, студенти, прості люди, бізнесмени, лікарі, вчителі, тощо. Це люди, які розуміють, що не кожен може бути на передовій, не кожен може взяти в руки зброю, але ніхто не може залишатися байдужим, кожен може і повинен зробити свою частку, щоби зберегти державу. Вершиною цього є молитва за мир в Україні, тож ця проща стала нагодою духовно відновитися та отримати своєрідний імпульс, запевнення у тому, що служити ближньому, який потрапив у скруту, означає перебувати на правильній дорозі.