Відбулась перша Всеукраїнська зустріч капеланів Рад Лицарів Колумба
  • Втр, 15/10/2019 - 16:50

9-10 жовтня у Брюховичах відбувся перший з’їзд капеланів Лицарів Колумба в Україні. Понад 50 священників римо-католицької та греко-католицької Церви взяли участь у цій зустрічі. На зустрічі також були присутні Архієпископ Мечислав Мокшицький – Національний Капелан Лицарів Колумба для вірних римо-католиків в Україні та владика Михайло Бубній – Національний Капелан Лицарів Колумба для вірних греко-католиків в Україні. З вітальним словом до учасників зустрічі звернувся Національний Делегат Лицарів Колумба в Україні  Богдан Ковалів, який подякував капеланам за їхнє служіння, доповів про розвиток ордену в Україні та висловив свої сподівання на плідне служіння капеланів в численних громадах по всій Україні.

На зустрічі були присутні також представники від Найвищої Ради Шимон Чишек та Лєшек Ваксмундські.  Представник Найвищої Ради Лицарів Колумба Шимон Чишек розповів, що найважливіші слова у своєму житті почув від священника, слова, які стосувались подружжя, любові, прощення – і це є завдання кожного капелана, підкреслив доповідач. «Світ потребує свідків Доброї Новини в наших містах праці, домівках, школах…Ми маємо конкретне завдання в Церкві: щоб кожний, хто подивиться на наше життя, не став гіршим, а побачив через нас Христа».

Під час вітального слова Архієпископ Мечислав Мокшицький подякував Лицарям Колумба за їхню благодійну підтримку Церкви та підкреслив важливість їхнього служіння, сприяння утримування контактів з родиною, а також допомоги у навчанні відповідального батьківства. Римсько-католицький митрополит Львівський закликав у своїй проповіді під час Святої Меси: «Правдиве і справжнє крокування дорогою віри приносить плоди в духовному житті священника, a вони в свою чергу роблять його здатним бути плідним у своїй душпастирській праці – великі справи не звершуються одноосібно. Тому слід збирати людей для спільної місії спасіння».

Владика Михайло Бубній на початку зустрічі скерував своє слово до священників про сутність капелана та його роль в житті спільноти вірних. Владика ознайомив присутніх з історією виникнення терміну капеланства та дав настанови на основі «Десяти кроків до капеланства» найвищого капелана Архієпископа Вільяма Лорі.

Дуже цінним було почути доповідь помічника Національного капелана Польщі, отця Вєслава Лєнартовіча, який поділився своїм досвідом служіння Лицарям в сусідній державі та наголосив, що Орден Лицарів Колумба покликаний допомогти чоловікам зберегти і поглибити віру в умовах сучасного світу, формувати чоловіків як батьків та лідерів суспільного та церковного життя.

На другий день зустрічі, помічник Національного капелана для греко-католиків отець Володимир Мальчин розповів про важливість спільної програми формації для капеланів і запропонував декілька інструментів, зокрема апостольську екзгортацію до чоловіків-католиків єпископа Томаса Олмстеда «В обороні»  (Into the breach). Отець Володимир розповів учасникам зустрічі про історію ікони «Матері Божої помічниці переслідуваних християн», а присутні отці-капелани мали можливість поділитися досвідом прийняття цієї паломницької ікони у себе на парафіях. В свою чергу, отець Юрій Козловський з Українського католицького університету ознайомив присутніх з щомісячним словом та завданням від Найвищого Капелана Архиєпископа Лорі.

В часі зустрічі було оголошено про призначення отця Валентина Розгона, священика Камянець-Подільської діє цезії, помічником Національного капелана для вірних римо-католиків.

Отці-капелани обох Церков протягом цих днів співслужили Літургії в двох обрядах під проводом своїх Архиєреїв та спільно помолились вервицю, яка є особливою відзнакою Лицарів Колумба. Ця зустріч стала яскравим прикладом єдності духовенства, які зібралися разом, щоб ще краще послужити у формації зрілих чоловіків-католиків.