Відбулась щорічна зустріч колишніх учнів Йозефа Ратцінгера
  • Пон, 20/09/2021 - 17:58

У Римі відбулась щорічна зустріч колишніх учнів Йозефа Ратцінгера та продовжувачів його теологічної спадщини. Темою зустрічі, організованої в Патристичному інституті Августиніанум, була сотеріологія, тобто питання відкуплення людини у світлі віри в Христа, інформує Vatican News.

Метою проведення щорічних симпозіумів є підняття важливих проблем наших часів і викликів, що стоять перед Церквою, та пошуки переконливих відповідей на ці проблеми у світлі теології Й. Ратцінгера.

На думку кардинала Курта Коха, втілення божественного Логосу, в якому зустрічаємо істину і любов Бога в особі, є не лише центральною догмою нашої віри, але і найглибшим ядром думки Бенедикта XVI. «Його думка по суті є христоцентричною теологією втілення, в якому міститься ціла таємниці відкуплення», - зазначив він на початку симпозіуму.

У вступній частині Ральф Вайманн, викладач догматики і біоетики, пояснив питання відкуплення у світлі навчання Церкви. Він говорив про гріх, як силу, що руйнує відносини між створінням і про первородний гріх. Мова йшла також про те, в який спосіб питання спасіння може бути частиною сучасної євангелізації. В свою чергу, особистий секретар Бенедикта XVI говорив про коріння зацікавлення сотеріологією, що містяться в біографії Папи-емерита. «В його теології завжди присутні два слова: вдячність і радість. Вони є виразом розуміння того, що ти відкуплений і завдяки цьому можеш жити спокійно, навіть попри усілякі терпіння і зобов’язання», - зазначив Архиєпископ Георг Генсвайн.