Відбулася чергова духовна місія священиків Тернопільсько-Зборівської архиєпархії у зону АТО
  • Чтв, 30/03/2017 - 20:53

Отець Віталій Дзюба, настоятель храму св. Параскеви у с. Байківці (Тернопільський район), з 20 лютого по 28 березня здійснював капеланське служіння в зоні АТО (сектор «Луганськ»).

Згідно з наказом Генштабу священик був направлений на служіння в окремий розвідувальний батальйон на 14 днів, однак за власним бажанням термін перебування отця був продовжений, оскільки його місія мала значні успіхи.

Отець Віталій Дзюба здійснював капеланську працю спільно із о. Євгеном Влохом, деканом Микулинецьким. Отці привезли бійцям різного роду допомогу, яка була зібрана зусиллями вірних УГКЦ.

«Штаб батальйону був розміщений на лінії Попасна – Сєвєродонецьк, сектор АТО «Луганськ, - розповідає о. Віталій Дзюба. – На території штабу знаходилася молитовна каплиця, вікна якої для маскування були щільно запаковані чорним поліетиленом, але це лише додавало духовної атмосфери, бо в каплиці завжди, і вдень і вночі, була напівтемрява, яка освітлювалась лише свічками-офірками. До речі, кращого місця для усамітнення на духовну розмову чи сповідь годі було знайти».

Святу Літургію священик служив у каплиці і на позиціях, щодня по 2 Літургії, а бували дні (особливо серед тижня) і по 4 Служби Божих. Розпорядок служіння був по-військовому чіткий: після ранкової молитви впродовж дня капелана можна було знайти у каплиці, кожних 3 години відбувалося богослуження (Літургія, Акафіст до св. Архистратига Михаїла, Хресна дорога).

«Несподіванкою для мене було те, з якою цікавістю солдати прислухалися саме до Хресної дороги, бо хлопці із центральної України такого богослуження ще і не бачили, і коли треба було робити доземний поклін, то позаду чулися лише гупання колін по дошках», - розповідає отець.