Відбулася інтронізація Апостольського візитатора для українців-греко-католиків у Республіці Парагвай
  • Срд, 29/05/2013 - 20:25

26 травня 2013 року в римо-католицькому катедральному соборі Благовіщення Пресвятої Богородиці міста Енкарнасьйон (Парагвай) відбулася інтронізація Апостольського візитатора для українців-греко-католиків у Республіці Парагвай - Преосвященного владики Даниїла Козлінського. Святкові заходи розпочалися урочистою процесією від місцевої української греко-католицької парафії Уведення в храм Пресвятої Богородиці до латинської церкви, де відбулася Архиєрейська Божественна Літургія. Перед Літургією монс. Міслав Ходжич, секретар Апостольської нунціатури в Республіці Парагвай, зачитав Декрет Святішого Отця Венедикта XVI про призначення владики Даниїла Апостольським візитатором, а о. Володимир Филипів, парох парафії Уведення в храм Пресвятої Богородиці, - лист-привітання від Блаженнішого Святослава Шевчука.

 

Божественну Літургію очолив владика Даниїл у співслужінні з місцевим римо-католицьким єпархом монс. Ігнатієм Гогорзи, монс. Міславом Ходжичем, священством українського та латинського обрядів із Парагваю та Аргентини. На Літургії були також представники Православної Церкви Парагваю, катехитки Серця Ісусового, сестри служебниці, сестри василіанки та велике число мирян. У проповіді новопризначений Апостольський візитатор подякував монс. Гогорзі та всім його попередникам за душпастирську опіку, яку той надавав українським греко-католикам у Парагваі, наголосив на потребі власного ієрарха, візитатора, пізнанні потреб українців у Парагваї і докладанні всіх зусиль, аби наші вірні могли побачити в особі єпископа люблячого батька.

 

На завершення Літургії монс. Ігнатій висловив щиру подяку за участь в Божественній Літургії візантійського обряду, яка вперше служилася в римо-католицькій катедрі міста та побажав, щоб українці в Парагваї не втрачали і берегли цей скарб візантійського богослужіння. Після того відбувся святковий обід і культурна програма в місцевій культурно-просвітницькій організації "Просвіта".

 

Довідка:

Перший греко-католицький священик Іван Бугера приїхав до Парагваю з України 1947 року і надавав душпастирську опіку українцям-греко-католикам до 1968 року. Відтак опікуватися громадами українців до Парагваю прибув о. Йосиф Різінгер, вербіст, який побудував 7 храмів і працював до 1992 року. Продовжує їхню працю теперішній парох о. Володимир Филипів, який спорудив 3 храми та надає душпастирську опіку в парафії Уведення в храм Пресвятої Богородиці і 9 каплицях поблизу м. Енкарнасьйон. Великою допомогою для священиків завжди були і є катехитки Серця Ісусового, які розпочали свою місійну працю в Парагваї в 60-х роках минулого століття.

о. Тарас Гавришко
Місіонес, Аргентина

Джерело: www.ugcc.org.ua