Відбулася IV сесія Собору Київської архиєпархії
  • Нед, 06/04/2014 - 13:11

«Собор – надзвичайно важлива подія в Церкві. Собор – це особливе діяння Святого Духа, який собирає і творить єдину спільноту», – сказав Блаженніший Святослав, Предстоятель УГКЦ, на IV сесії Собору Київської архиєпархії, що відбувся 5 квітня у храмі Святого Василія Великого в Києві.

За його словами, вірні УГКЦ переживають період підготовки до Патріаршого Собору, який буде проведений наступного року в Івано-Франківську. Кожен єпархіальний чи екзархальний собор має головну тему, яка відповідає темі Патріаршого Собору. Тож назва сьогоднішньої сесії Собору – «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом».

Блаженніший Святослав пояснив, що Патріарший Собор – це дорадчий орган при Главі і Синоді Церкви. Єпископат має можливість почути голос усього Божого люду, прийняти до уваги найважливіші думки, які надходять з різних куточків нашої Церкви і потім викристалізовуються в рішеннях чи резолюціях. «Але щоб церковне соборування досягло свого вершка в Патріаршому Соборі, на всій земній кулі, де є наші єпархії чи екзархати, відбуваються єпархіальні чи екзархальні собори», – зазначив Предстоятель.

Говорячи про живу парафію як місце зустрічі з живим Христом, Глава Церкви наголосив, що парафія є «фундаментальною клітиною церковного тіла». «Ми кажемо, що сім’я є основною складовою суспільства. Так само говоримо і про парафію супроти церковної спільноти», - вважає Предстоятель УГКЦ.

Архиєрей нагадав, що коли Синод хотів оживити життя і діяльність у нашій Церкві, побачити якусь перспективу розвитку, то в центрі уваги поставив саме парафію, як первинну клітину церковного організму. І важливо, щоб кожен священик і кожен вірний задумався і запитав себе, чи та парафія, до якої він належить, є «живою».

«Парафія – це не що інше, як місце, котре повинно давати надію для нового світу, в якому ми ділимося нашою вірою в Бога, скріплюємо одне одного у вірі, в якому народжуються нові члени Церкви… Тому так важливо зрозуміти, яким великим скарбом, завданням, відповідальністю є парафія, ваша, моя парафія», – просить замислитися Блаженніший Святослав .

Він відзначив, що парафії в Київській архиєпархії зазвичай є маленькими. Блаженніший Святослав описав ці парафії як такі, що «народжуються і починають дозрівати». Проте, за спостереженням Глави Церкви, вони є живі. «Я б дуже хотів, щоб кожна парафіяльна спільнота була подібна до «євангельської закваски». І я бачу в теперішній час історії нашої держави, що наші громади справді перетворюються на осердя євангельського переображення світу», – зауважив архиєрей.

Блаженніший Святослав подякував усім представникам Київської архиєпархії, які прибули на Собор з різних деканатів, міст, містечок і сіл.

Департамент інформації УГКЦ