Відбулася IV Всеукраїнська проща духовенства до Перемишлян
  • Чтв, 14/05/2015 - 00:52

13 травня 2015 року, відбулася IV Всеукраїнська проща духовенства до Перемишлян на Львівщині. Священики УГКЦ, які прибули на прощу з території цілої України, найперше помолилися молебень до блаженного священномученика Омеляна Ковча у храмі Св. Миколая, у якому свщмч. Омелян здійснював своє служіння. Потім процесійно перейшли до пам’ятника блаженному, де був зачитаний укладений ним іспит сумління, а відтак до присутніх звернувся зі словом о. Тарас Коцюба, який є капеланом у зоні проведення АТО.

 

Після цього, у храмі Святого Володимира і блаженного священномученика Омеляна розпочалася Божественна Літургія, яку цьогоріч очолив архиєпископ Володимир Війтишин, митрополит Івано-Франківський. Архиєрею співслужили: аєп. Ігор Возьняк, митрополит Львівський, аєп. Василь Семенюк, митрополит Тернопільський, вл. Тарас Сеньків, єпарх Стрийський, вл. Василь Івасюк, єпарх Коломийсько-Чернівецький, вл. Богдан Манишин, єпископ-помічник Стрийський, військові капелани і присутні на прощі священики.

Після прочитання євангельського уривку, митрополит Івано-Франківський привітав священнослужителів, зазначивши, що ця Свята Літургія є спільною подякою Богові за отриману тайну священства. Архиєрей також зауважив, що священиче служіння є жертвою Богові цілого свого життя: «У цій Безкровній жертві дякуємо Богові за дар священства. Отримавши цю Святу Тайну, ми склали Господу жертву з власного життя, присвячуючи себе для більшої слави Бога, святої Церкви і Батьківщини України у спасінні людських душ. Віддати життя Богові не означає позичити його на деякий час, але – постійно віддавати всі свої сили для людей, яких Бог посилає нам у цій земній мандрівці».

Архиєпископ наголосив і на відповідальності священика у своєму служінні та що він має бути знаком любові Бога до людини: «Людям потрібен священик свідомий значення свого священства: який глибоко вірує, відважно визнає, ревно молиться, навчає з усім переконанням, служить і своє життя зосереджує на Божих блаженствах; вміє безінтересовно любити, є близький усім, а особливим чином – найбільш потребуючим».

Митрополит Володимир, згадуючи подвиг всіх тих, що склали іспит віри в часи переслідування УГКЦ, зазначив, що тоді Церква і народ вистояли завдяки молитві. Архиєрей закликав, щоб за їх прикладом довіритися Богові і в тих непростих обставинах, які переживаємо зараз: «Згадуємо сьогодні блаженного Омеляна Ковча, митрополита Андрея Шептицького, наших мучеників, ісповідників, єпископів, священиків, монахів, монахинь та всіх, що за віру Христову у ті часи разом переносили випробування. Вони перемогли ворога своїми молитвами. Тому і борімося, і молімося сьогодні – за наше духовенство, народ, Батьківщину, щоб вона направду була вільною і незалежною. Маємо бути відкритими на Бога, на Його справи, на Божу ласку – ось те, до чого ми всі покликані».

Після Святої Літургії владика Тарас Сеньків, єпарх Стрийський, подякував присутнім єпископам та священикам за участь у прощі, а відтак всі помолилися за Україну, заспівавши гімн «Боже великий, єдиний».

Нагадаємо, що 24 квітня 2009 року, блаженний священномученик Омелян Ковч був проголошений покровителем душпастирів УГКЦ, а перша Всеукраїнська проща духовенства до Перемишлян відбулася у 2012 році.