Відбулася перша проща Коломийсько-Чернівецької єпархії до Гошева
  • Птн, 17/07/2015 - 10:40

15 липня, у день свята Покладення ризи Пресвятої Богородиці, відбулась перша проща Коломийсько-Чернівецької єпархії до Гошівської чудотворної ікони Матері Божої, яку жертвували за мир в Україні. Очолив паломництво Правлячий Архієрей владика Василій (Івасюк).

Розпочались урочистості з перенесення чудотворної ікони на вулицю біля ротонди, де була відслужена Архієрейська Божественна Літургія. Співслужили з владикою протосинкел єпархії о. мітрат Богдан Іванюк, канцлер о. Олександр Селезінка, ігумен Гошівського монастиря о. Дам’ян Кастран ЧСВВ та близько 50 священиків.

Звертаючись до вірних з пастирським словом Архієрей зупинився на історії відзначуваного свята: “Історія цього свята полягає в тому, що два сенатори із Царгороду підступним способом викрали одежу Діви Марії в однієї жінки, що мешкала в Назареті. Вони зберігали одежу у домашній каплиці влахернського передмістя. Там почали діятися різні чуда і приховати цього було неможливо. Розпорядженням правителя була збудована церква, а одежу Богородиці поклали у ній. Там продовжували діятися численні чуда”. Також архієрей відзначив, що це перша проща Коломийсько-Чернівецької єпархії до Гошева, найголовнішою метою якої - це благання Бога за мир в Україні, дар миру для кожної української родини, здоров’я для кожного пораненого бійця та морально страждаючої людини. “Молитва наших паломників під час цієї прощі має бути звернена до Божого милосердя через чудотворне заступництво Пресвятої Богородиці, щоб зцілити незліченні рани українського народу”, - продовжив владика Василій.

Співом Літургію супроводжував хор парафії Різдва Пресвятої Богородиці смт. Делятин.

По закінченні богослужіння преосвященний владика подякував всім за спільну молитву, побажав присутнім многих літ, привітав отця-ігумена з минулими іменинами, а також уділив повний відпуст.

Під час прощі діти з с. Красна представили театралізоване дійство присвячене героям Небесної Сотні.

Всі присутні мали змогу вклонитися чудотворній іконі, а священики благословляли вірних освяченим єлеєм. На завершення паломництва преосвященний владика окропив всіх свяченою водою.