Відбулася проща до Майданека – місця мученицької смерті священномученика Омеляна Ковча
  • Птн, 19/04/2019 - 15:49

У п’ятницю, 11 квітня, відбулася проща до концтабору «Майданек» (Польща) – місця ув’язнення та мученицької смерті блаженного священномученика  Омеляна Ковча. Цього року припадає 135-річчя з дня його народження, 75-ті роковини мученицької смерті та 10-та річниця проголошення покровителем душпастирів УГКЦ.

Дана проща була організована Молодіжною комісією спільно з Паломницьким центром Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ у супроводі о.Івана Саса (заступника голови Молодіжної комісії) та о. Зеновія Слоїка (працівника комісії).

Для учасників прощі була проведена екскурсія «Слідами о. Омеляна Ковча» у концтаборі, помолилися панахиду за священномучеником і всіма загиблими,  Службу Божу у Любліні у храмі св. Войцеха.

У часи Другої світової війни Майданек – німецький концентраційний табір та табір смерті на території Польщі. Майданек – єдиний музей в Європі, у якому донині збереглися оригінальні газові камери. Аналогічні в Освенцімі реконструювали. Через його горнило пройшло близько 300 000 в’язнів з 26 держав, з них - більшість євреї та поляки. Левову частку також складали українці, росіяни і білоруси (переважно радянські військовополонені). Вважають, що у таборі було вбито 80 000 осіб.