Відбулася різдвяна проща українців до папської базиліки святого Петра у Ватикані
  • Срд, 27/12/2017 - 10:24

У вівторок, 26 грудня 2017 року, у другий день Різдвяних свят за Григоріанським календарем, відбулася національна проща українців до папської базиліки святого Петра у Ватикані, яку вже всьоме організувала Українська Греко-Католицька Церква в Італії.

Божественну Літургію на катедральному престолі головного католицького храму очолив владика Діонісій (Ляхович), Апостольський Візитатор для українців греко-католиків в Італії. Архиєрею співслужили преосвященний владика Іриней (Білик), канонік Папської базиліки Санта Марія Маджоре, ієромонах Ґенезій (Віомар), Протоархимандрит Василіянського Чину Святого Йосафата, протоієрей Володимир Волошин, національний координатор українців греко-католиків в Італії, протоієрей Іван Кулик, парох української парафії свв. Сергія і Вакха у Римі, а також представники чернечих і студентських спільнот, близько тридцяти душпастирів українських громад в Італії. Кільканадцять священиків уділяли святе таїнство Покаяння.

У паломництві взяло участь близько двох тисяч прочан з Італії, України та інших країн Європи. Богослужіння співом супроводжував хор української парафії свв. Сергія і Вакха під керівництвом п. Галини Громик. У молитві взяли участь п. Тетяна Іжевська, Посол України при Святому Престолі, настоятелі українських монаших чинів та згромаджень в Італії. 

Після читання Євангелія до присутніх на молитві звернувся з проповіддю преосвященний владика Діонісій, який наголосив, що «саме в народженні Ісуса Христа Боже об’явлення сягає своєї вершини, своєї повноти, адже невидимий Бог став видимим в обличчі людини, в обличчі дитини, а відтак в обличчі, яке сяє наче сонце, а також в обличчі, з якого стікає піт, мов краплі крови, в обличчі побитого, зневаженого, де вже не було ні виду, ні краси».

Архиєрей підкреслив, що «обличчя Сина Божого відбивається, наче у дзеркалі, в обличчі кожної людини, в усмішці дитини, у красі обличчя юної особи, у втомленому обличчі робітника, який заробляє на хліб насущний, в обличчі сироти і удови, в обличчі бездомного і безробітного, в обличчі хворого і умираючого».

В кінці проповіді преосвященний владика Діонісій побажав усім присутнім на молитві, щоб «обличчя Божої дитини освітило їхнє життя, щоб у цьому світлі вони могли розпізнавати Боже обличчя в обличчі кожної людини упродовж цілого її життя», а також закликав «нести своїм рідним, близьким, знайомим, співробітникам, сусідам, парафіянам та усім потребуючим свідчення своєї віри і радість спільного спасіння».

По завершенні Божественної Літургії до присутніх у храмі молільників звернувся представник римського Вікаріату, священик П’єрпаоло Феліколо, який відповідає за працю з мігрантами. Він високо оцінив працю українського духовенства для своїх співгромадян та відзначив глибоку побожність українських мігрантів в Італії та в Римі зокрема і побажав надалі продовжувати зберігати власну ідентичність та духовність.

Літургійним продовженням прощі українців до папської базиліки святого Петра у Ватикані стала участь у молитві «Ангел Господній» з Папою Франциском. Звертаючись до усіх присутніх на площі святого Петра, Святіший Отець зокрема звернувся до українських прочан: «Складаю особливі вітання вірним, які брали участь в Національному українському паломництві: благословляю вас усіх та вашу країну».

Святкування завершилися колядуванням біля ялинки та вертепу на площі святого Петра.

Запис богослуження, здійснений технічною службою Ватиканського Радіо

 

 

Проповідь владики Діонісія. Частина І

 

Проповідь владики Діонісія. Частина ІІ

 

Привітання Папи Франциска

 

Колядування на площі святого Петра