Відбулись святкування 150-річчя Італійської Католицької Акції та 30-річчя Міжнародного Форуму Католицької Акції
  • Втр, 02/05/2017 - 12:24

27–28 квітня 2017 р. у Ватикані відбувся ІІ Міжнародний конгрес Католицької Акції, під гаслом: «Католицька Акція – це місія з усіма і для всіх» до 150-річчя Італійської Католицької Акції, яке збігається 30-річчям від заснування Міжнародного Форуму Католицької Акції.

Конгрес розпочався вранці 27 квітня Святою Літургією, яку в базиліці Святого Петра у Ватикані очолив Державний Секретар кардинал П’єтро Паролін.

Участь у конгресі взяли понад 300 делегатів зi 50 країн світу. Серед них: шість кардиналів, 27 єпископів, 51 священик та 220 мирян.

Офіційні засідання Конгресу відбувалися у ватиканському Залі Синоду, де з вітальним словом перед учасниками виступили кардинал Карлос Осоро Сієрра, Архиєпископ Мадриду, Маттео Трюфеллі, Президент Католицької Акції Італії, монсеньйор Едуардо Гарсія, Єпископ Сан Джусто, Асистент Форуму Католицької Акції (FIAC) та Католицької Акції в Аргентині, та ін.

Після вступної частини на зустріч з учасниками ІІ Міжнародного конгресу Католицької Акції прибув Папа Франциск, який поділився своїми міркуваннями щодо Католицької Акції та її місії у світі.

Найперше, Святіший Отець сказав, що Католицька Акція як мирянський рух у Католицькій Церкві наново переглядаючи свою харизму дбати про духовне та моральне відродження суспільства, шукає нових шляхів євангелізації та місії у конкретних обставинах своєї реальності.

На думку Папи, Католицька Акція у своєму функціонуванні завжди спиралася на чотири опори: молитву, формацію, жертовність та апостольство. Сучасним завданням Католицької Акції залишається євангелізація в усіх середовищах, особливо «на периферії думки» – там, де ніхто не євангелізує, для осіб, про яких ніхто навіть не думає. Такими найчастіше є літні самотні люди та безробітна молодь, які почуваюся непотрібними в суспільстві.

Святіший Отець згадав, як він сам сказав, «геніальну фразу Папи Бенедикта XVI», що євангелізація не є може бути прозелітизмом. А також не може відбуватися без конкретного притіловлення до єпархії, а потім ще конкретнішого – до парохії. Оскільки, сказав Папа Франциск, «католицька віра дуже конкретна».

Папа закликав не піддаватися спокусі перфекціоналізму, згадуючи уривок з Євангелія (Матея, 23), в якому Ісус посилає євангелізувати своїх апостолів, коли вони мають ще відносно небагато знання про Нього, а повертаються з більшим досвідом євангелізації, бачачи її плоди. І така, на думку святішого Отця, сьогодні є реальність того, хто євангелізує, її дає нам побачити Святий Дух, оживлюючи нашу діяльність.

Святіший Отець закликав не клерикалізувати мирян, оскільки в Католицькій Церкві кожен має своє особливе покликання і кожен може бути проповідником Євангелія, але головне – не бути місіонером принагідно або раз на тиждень.

На закінчення Папа Франциск процитував слова зі статті про Католицьку Акцію за 1937 рік, закликаючи жити у втішній радості, яку приносить євангелізація світу.

Після зустрічі з Папою відбулась зустріч з Президентом Католицької Акції Італії Маттео Трюфеллі, під час якої він відповів на питання учасників. Представник Католицької Акції в Румунії Оана Тудуче розповіла про тамтешній досвід діяльності та власну історію приналежності до цієї місії. Свідченнями поділилися також представники М’янми, Сенегалу, Уругваю та Італії.

Тематичні виступи наступних учасників стосувалися змін, які впливають на життя та місію, а зокрема – ситуація з довкіллям, бідність і місце сім'ї в сучасному світі.

Офіційна частина закінчилась вечірньою молитвою та благословенням місіонерів. Після цього групи учасників відвідали різні організації, наприклад, лікарню «Bambino Gesu», Центр Асталлі, Центр Алетті, Карітас та ін, щоб дізнатися про їхній досвід місіонерської діяльності, та взяли участь в молитві Тезе.

Міжнародний конгрес завершився вранці, 28 червня, робочими засіданнями континентальних груп Міжнародного Форуму Католицької Акції з 28 країн світу – Європи (16 країн), Африки (14), Америки (11) та Азії (9). Цього року Міжнародний Форум Католицької Акції відзначає 30-річчя свого заснування. До складу Форуму входять ще приблизно 40 країн, серед яких і Україна, що мають статус країн-спостерігачів. Українська делегація долучалася до усіх слухань та обговорень.

Форум Католицької Акції об’єднує такі організації як Карітас, Фундацію Івана Павла ІІ, Рух католицьких інтелектуалів, Світ католицьких жіночих організацій, Рух католицьких студентів та ін.

У другій половині дня відкрилася ХVІ національна Асамблея Католицької Акції Італії, офіційною датою заснування якої є 2 травня 1868 року.

Третього дня, 29 квітня, відбулися тематичні пленарні засідання, для участі в яких треба було обрати вікову категорію, з якою працює учасник в себе на батьківщині, тобто: діти, молодь або дорослі. Окремо засідання провели для священиків, які є асистентами Акції у парафіях та єпархіях.

Спеціальну зустріч з представниками Святої Землі очолив вікарний єпископ Єрусалиму Гіацинт Маркуццо, який запросив кожного відвідати Святу Землю, щоб оживити свою євангелізацію досвідом реальності, в якій жив Ісус та апостоли.

У неділю, 30 квітня, представники Католицької Акції у світі та члени Католицької Акції з усієї Італії мали зустріч з Папою Франциском на площі Святого Петра у Ватикані. Під час зустрічі Папа Франциск висловив свою радість з того, що зміг зустрітися зі стількома представниками Католицької Акції з усього світу. Святіший Отець згадав про історію заснування Католицької Акції, називаючи її мрією засновників, що стала кроками віри та покликанням до святості для багатьох поколінь католиків. Папа Франциск розповів, що Католицька Акція близька і для нього, оскільки його тато і бабуся були учасниками цієї місії Папа назвав успіхи Католицької Акції спільним зусиллям людей різного віку, священиків і мирян, які йшли в Божому провидінні.

На прощання з учасниками Католицької Акції Папа заохотив їх ще з більшою радістю нести віру на свої парафії, вислуховуючи, підіймаючи і обіймаючи кожного, особливо тих, хто почувається зневаженим і непотрібним. «Будьте відкритими на реальність і шукайте діалогу з усіма, навіть з тими, хто думає інакше», – сказав Папа, благословляючи усіх і просячи не забувати про молитву за нього також.

Наталя Гадьо